Bursa'da düzenlenen rahvan at yarışlarında Türkiye'nin bir çok ilinden gelen atlar birinci gelebilmek için büyük mücadele verdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Geleneksel Sporları Bursa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen ‘Rahvan Atları Koşusu’, Dikkaldırım’daki eski kavaklık alanda gerçekleştirildi.
Bursa’da bir gelenek halini alan ve bu yıl 8. kez düzenlenen ‘Rahvan Atları Koşusu’, Dikkaldırım’daki Mihraplı Camii karşısındaki boş alanda yapıldı. Büyük bir heyecana sahne olan yarışlar eski günlerin canlanmasına neden oldu. Yaklaşık 125 atın katıldığı yarışlar yağlı güreşlerdeki gibi kategorilerde yapılmakta. Soğuk havaya rağmen vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği at yarışları yer yer heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu.
Yarışlar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Geleneksel Sporları Bursa İl Temsilcisi İhsan Gür, rahvan atçılığının Orta Asya Oğuz Türkleri'nden bu günlere gelen ecdadın yadigarı spor dalı olduğunu belirterek, “Bu atlar Çin settini yaptıran atlar, Türkler bu atlarla zamanında savaşlarda büyük başarılar kazandı. Dünyada ilk ata binen Türkler, ilk şalvarı giyen Türkler ve bu atlarla yine dünyanı zapteden yine Türkler.” dedi.
Günümüzde motorizenin artmasından dolayı atların yavaş yavaş azaldığına dikkat çeken Gür, “Bu atlar aslında binek havanıdır. Bu atlar geçmişte hep insanları bir yerden bir yere taşıyan hayvanlardır. Bu ata bindiğinde hem yürür, hem uyur, üzerindekini sarsmadan, yormadan hedefine ulaştırır. Kurtuluş savaşında 10 bin tane tane süvari hepsi rahvan atı ile savaşta İzmir’e Yunan’ı dökende bu rahvan atlarıdır.” şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin kedilerine sahip çıktığını anlatan İhsan Gür, “Bursa’nın 1303 yılında Osmanlılar tarafından fethedilişi ve sonrasında 23 yıl sonra da 1326 yılında ise Bursa’nın fethedilişi olayısı ile Osmanlılar tarafından ilk kez Bursa’nın fethini kutlamak için şenlikler düzenleniyor. Bundan sonrada bizde bu geleneği günümüzde devam ettirmek istedik. Bu sadece bir yarış değil. Aynı zamanda hem geleneklerimizi yaşatmak, hem de geçmişimizin ruhunu da mutlu etmektir.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE ÇAPINDA KATILIM VAR
Bursa başta olmak üzere, Antalya gibi Türkiye’nin değişik illerinden de yarışlara katılımlar olduğunun altını çizen Gür, şöyle konuştu:
“Yarışlarımız Türkiye genelinde yapılıyor. Şu anda 125 at yarışmakta. Yarışlarımız geleneksel hal aldı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi bize daha iyi bir tesis yapıyor. Geleneksel Sporları Federasyonu kapsamında kuruldu. İnşallah kısa zamanda bize hizmet edecek.”
YAĞLI GÜREŞLER GİBİ
Kategorilerin ise yağlı güreşler gibi olduğunun altını çizen Geleneksel Sporları İl temsilcisi İhsan Gür, “Bu ecdad sporu aynen yağlı güreşler kategorilerinde yapılıyor. Baş, baş altı, büyük orta, küçük orta, deste, tay ve toz koparan olmak üzere, Arap ve yerli dolu dizgin dallarında yapılıyor.” şeklinde anlattı.
Dereceye girenlere ise 50 bin liraya yakın ödül verdiklerini anlatan İhsan Gür, “Dereceye girenlere başta 10 bin TL. baş altında 8 bin TL, gibi yaklaşık 50 bin TL’ye yakın ödülümüz var. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı yarış birincilerine şilt verecek. Ancak bizde esas ödül Türk bayrağıdır. Birinci gelen göğsüne Türk bayrağını taktığı zaman Bursa’yı kendisine vermiş kadar mutlu olur.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz