HABER

Atabarı'nın Ermeni barı olduğu iddia edildi

ARTVİN (İHA) - Artvin'in ünü yurt çapına yayılmış Atabarı'nın, Ermeniler'e ait bir bar olduğu iddia edildi.

Artvin'de oturan 72 yaşındaki folklorcu Nezahat Sezgin, Atatürk ile birlikte oynayan folklor ekibindeki Hüseyin Tanto ve ekibinde akordeon çalan babası Murat Coşkun'un anlattıklarına dayanarak, "Atatürk, Artvin ekibinin oynayacağı oyunlar içersindeki Ermeni Barı adını duyunca rahatsız olmuş. 'Oyun güzel ama, adını beğenmedim' demiş. Bunun üzerine Hüseyin Tanto da, 'Paşam müsaade ederseniz oyunun adını Atabarı yapalım' demiş. Böylece Ermeni Barı Atabarı oldu" dedi.

Atabarı oyununun, Ermeni Barı olduğunu, Artvin'de yaşayan her yaşlı insanın bildiğini, hatta barın müzik ve sözlerinin de bilindiğini iddia eden Nezahat Sezgin, bugün çalınan Atabarı'nın notalarının ve figürlerinin değişikliğe uğradığını, bazı köylerde yaşlı insanların gerçek Atabarı'nı oynamayı sürdüğünü öne sürdü. Nezahat Sezgin, "Ben kendimi bildim bileli folklorcuyum. Müzisyen bir ailenin çocuğuyum. Babam ve amcam müzisyendi. Artvin'in folklorunu her yerde oynadık. 1947 yılında Ankara'da Karpiç restoranda oynadığımız oyunu İsmet İnönü ve eşi Mevhibe hanım oyunumuzu çok beğendi. İnönü ve eşi beni yanına çağırdı. Bayan İnönü, bana altın bir bilezik hediye etti" diye konuştu.

Nezahat Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1936 yılında 7 Mart, eski adı Çoruh olan Artvin'in kurtuluş gününde ilimizden giden Kadir Çağıl başkanlığındaki folklor ekibi Ankara'da Karpiç restoranda oyunlarını sergiliyor. Burada Artvin ekibinden başka birkaç ekip daha bulunuyor. Giden ekibin içinde isimlerini hatırladığım ekip başkanı Hüseyin Tanto, Ahmet Çevik, İsmail Çevik, tulumcu Hasan Öztürk ve akordeon çalan babam Murat Coşkun yer alıyor. Artvin ekibinin oynayacağı oyunlar anons edilince, oynanacak olan oyunlardan Ermeni Barı'nında ismi de söyleniyor. Locasında oturan Atatürk bu ismi duyunca rahatsız oluyor. Yerinden kalkan Atatürk, Artvin ekibinin bulunduğu locaya geliyor ve burada, 'Oyununuzu çok beğeniyorum. Ben de sizinle birlikte oynayacağım. Yalnız adı hoşuma gitmedi' diyor. Bunun üzerine Hüseyin Tanto da, 'Paşam müsaade ederseniz oyunun adını Atabarı yapmak istiyoruz' diyor. Atatürk de olumlu ya da olumsuz hiçbir cevap vermiyor. Rahatsız olmasına rağmen ekiple birlikte figürleri kolay olan Atabarı'nı oynuyor. Ankara'dan Artvin'e dönmek üzere yola çıkan ekip, Trabzon'a vardıklarında durumu Artvin Valiliği'ne telgrafla bildiriyor. Valilikte bir karar alarak oyunun adını Atabarı olarak değiştiriyor. Bu yalnızca benim iddiam değil. Artvinli hangi yaşlı insana sorsanız bunu bilir."

Nezahat Sezgin, zaman içerisinde figürleri ve müziği değişen Atabarı'nın gerçek notalarının da kendisinde bulunduğunu, bunları Artvin'de kurulması planlanan müzeye bağışlayacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler