Mimarlar Odası İstanbul Genel Sekreteri Ali Hacısalihoğlu dava açmaya hazırlandıklarını söylerken, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da inşaat ruhsat başvurularına kesinlikle olumsuz yaklaşacaklarını belirtti. Denizbilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, “Bunun adı denizi hoyratça kullanmaktır” diye konuştu. Ataköy sahilde deniz yaklaşık 600 metre kıyıdan uzaklaştırılarak 140 dönüm doldurulurken üzerine de inşaat yapılacağını haberi dün Hürriyet gazetesinde yer almıştı. Ataköylüleri şaşkına çeviren projeye yoğun tepki gösterildi.
DAVA AÇILACAK
Hürriyet'in haberine göre; Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Hacısalihoğlu bu planın kabul edilebilir bir yanı bulunmadığını dile getirerek şöyle konuştu: “Maltepe, Yenikapı’yı doldurduklarında aynı tavrı göstermiştik. Sahildeki yeşil alanı inşaatlarla doldurup şimdi denizi doldurmaları anlaşılır değil. Kıyı kanununda değişiklik yaptılar ve dolgu alanlarına yüzde 5 imar hakkı getirdiler. 1999 depreminde insanlar sahildeki yeşil alanlara toplandıklarında deprem uzmanları sahilde uzaklaşmalarını, sahildeki dolgu alanların en riskli bölgeler olduğunu söylüyordu. Şimdi üzerine imar izni veriliyor. Mimarlar odası olarak dava açmaya hazırlanıyoruz.”
Sahillerin halkın olduğuna dikkat çeken Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ise bu bölgedeki tüm inşaatlara karşı çıktıklarını hatırlattı. Kerimoğlu bu yeni projeye de karşı çıktıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Lakin siyasi iradenin karşı çıkması gerekiyor. 4 bakanlığın bu projede imzası var. Biz ilçe belediye olarak ne yapabiliriz. Ancak ruhsatlara, projeye aykırı davranırlarsa müdahale edebiliyoruz. Ruhsat için başvurduklarında 45 günlük yasal süremiz var. Bunda da hukuki gerekçe göstermemiz gerekiyor, ruhsatı vermemek için. 4 bakanlık tüm yasal süreçlerine evet dedikten sonra bizim hayır diyebilmemiz oldukça zor. Hayır dediğimizde de bunun yasal sorumluluğu var, geriye dönük yaptırımları olur.” Ataköy 1. Kısım Koruma Güzelleştirme Derneği Prof. Dr. Ayfer Kaynar da hukuki süreci avukatlarıyla değerlendirdiklerini belirterek “Ataköy’ün kuruluş ilkelerine aykırı bu proje” dedi.
Ekolojik denge altüst ediliyor
Deniz bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam Marmara Denizi’nde ilk 25 metrede hayat bulunduğuna dikkat çekerek “Daha sonrasında oksijen de yok hayatta yok. Siz kıyıları doldurarak bu hayatı yok ediyor ekolojik dengeyi alt üst ediyorsunuz. Tek iç deniziniz burası. Karadeniz ve Akdeniz gibi değil. Özel bir deniz. Doldurduğunuzda denizdeki sirkülasyona ne tür etkiler ettiğinizi incelediniz mi? Miting alanı denizi doldur, yol ihtiyacı denizi doldur, inşaat alanı denizi doldur, Marmara’yı kapatmak mı niyetleri. Uzun vade planları olmadığı gibi bu tür durumlarda da bilimsel bir araştırma yapmıyorlar. Ataköy sahil Tekirdağ’a kadar balık üreme alanıdır. İlk 25 metre derinlikten sonra hayat yok zaten. Bunun adı denizi hoyratça kullanmaktır” diye uyardı.