Kütahya’da bir grup tarih öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığının yeterli sayıda kontenjan açmadığı ve atamasını yapmadığı gerekçesiyle gazeteye ilan vererek tepkilerini dile getirdiler.
Milli Eğitim Bakanlığının kendilerine yeteri kadar kadro ayırmadığını ve dolayısıyla atamalarının yapılmadığını savunan tarih öğretmenleri, tepkilerini Kütahya’da bir yerel gazeteye ilan vererek dile getirdiler. Kendilerini, “Ataması yapılmayan tarih öğretmenleri mücadele platformu üyeleri” olarak tanımlayan ve öğretmen adayları, tarih öğretmenliği alanından 17 bin 27 öğretmen adayının KPS sınavına girdiğini, bu adaylardan sadece 356’sına kontenjan ayrıldığını ifade ettiler.
Tarih öğretmenleri gazeteye vermiş oldukları ilanlarında şunları ifade ettiler; “Değerli halkımız, sevgili öğrencilerimiz, saygıdeğer velilerimiz, 2012 -2013 eğitim öğretim yılı ile birlikte yürürlüğe konulan 4+4+4 eğitim sistemi toplumun tüm tabakalarını ilgilendiren son derece hassas bir konudur. Özellikle de ülkemizin geleceği açısından kritik bir durum arz etmektedir. Bu denli hassasiyet barındıran bir konuda biz eğitimciler ve halkımızın duyarlı olması gerekmektedir. 4+4+4 eğitim sistemi eğitim tarihimize yeni bir reform olarak girmiştir. Reform olmakla birlikte, bir takım ihtiyaçlar da doğurmuştur. Zorunlu 12 yıllık eğitim, ortaokul kademelerinin yeniden hayata geçirilmesi, seçmeli ders esnekliği, sisteme yeni giren öğrenci sayısındaki artış ve bunun doğal sonucu olarak da çığ gibi büyüyen öğretmen açığı bunlardan bir kaçıdır. Özellikle de liselerin zorunlu olmasıyla birlikte ortaöğretim 9.sınıfa başlayan öğrenci sayısındaki artış, geçen yıllara oranla yüzde 40 civarında artış göstermiştir. Bu artışla beraber seçmeli ders sayısındaki artış da diğer bir yenilik olmuştur. Bu analizlere karşılık, Milli Eğitim Bakanlığı eylül ayında yapılan 40 bin öğretmen atamasında lise branşlarına sadece 3 bin 900 kontenjan ayırmıştır. Örnek olarak değerlendirme yapacak olursak, 12 lise branşından biri olan tarih öğretmenliği alanından 17 bin 27 öğretmen adayı KPS sınavına girmiş, fakat bu adaylardan sadece 356’sına kontenjan ayrılmış, tarih öğretmenliği atama taban puanı 82.3 olarak belirlenmiş ve binlerce tarihçi mağdur edilmiştir. Hayalini kurdukları öğretmenlik mesleğinden mahrum bırakılmıştır. Resmi rakamlara göre liselerdeki tarih öğretmeni ihtiyacı 4 bin 500 civarındayken, 356 kişilik kadro, okullarımızda tarih öğretmeni ihtiyacını karşılamaktan uzak kalmıştır. Bu sayılarla liselerdeki öğretmen ihtiyacının karşılanmayacağı aşikarken, milli eğitim bakanlığı yeni bir atama yapmamakta diretmekte, bu açığı veteriner, ziraat mühendisi, işletme ve iktisat alanlarında ihtisas yapmış, pedagojik formasyonu olmayan insanları ücretli öğretmenlik adı altında, okullarda 700 TL gibi komik ücretlerle çalıştırmaktadır. Eğitim gibi hassas ve kritik bir görevi ticarethane yönetme mantığıyla yürütmeyi amaçlamaktadır. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı ücretli öğretmenlik uygulamasına feda etmeyelim. Gelin çocuklarımızın geleceğini onların pusulası olan idealist öğretmenlerimize teslim edelim. Gelecek çocuklarımızda, çocuklarımız da bizim ışığımızda aydınlansın.”
Öğretmen adayları ayrıca, seslerini daha geniş kitlelere duyurabilmek için ulusal gazetelere ilan vermeyi düşündüklerini ancak bunun için gerekli ödemeyi yapamayacakları için ilan ücretlerinin daha uygun olduğu yerel gazetede seslerini duyurmaya çalıştıklarını da sözlerine eklediler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz