HABER

Atasagun'a Ergenekon şoku

Ergenekon davasında tartışmalara neden olan MİT'in ‘Ergenekon şeması' Ankara'da soruşturma konusu oldu. Mahkemece, çok gizli olduğu ve şemadaki bazı kişiler hakkında dava açılmadığı gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmasına izin verilmeyen şema ile ilgili olarak İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun hakkında 2 Mart'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

2002'de hazırlandı

Suç duyurusunda, Atasagun'un MİT Müsteşarı olduğu 2002'de ekibiyle birlikte bir şema hazırladığı, şemada "Ergenekon" örgütünün kurucu ve yöneticileri olduğu iddia edilen 69 kişinin isminin yer aldığı hatırlatıldı. Şemada, eski genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları, bazı partilerin genel başkanları, işadamları, gazeteciler ile aydınların isimlerinin yer aldığı kaydedilen dilekçede, MİT'in şemayı çeşitli tarihlerde Genelkurmay Başkanlığı, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiğine dikkat çekildi.

Neden Özkök'e?

Atasagun'un, Mart 2001'den bu yana ellerinde bulunan bu belge ve bilgileri, zamanın Başbakanı Bülent Ecevit'e ve zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na gönderilmediği kaydedilen dilekçede, "Niçin Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı'nı beklemiştir? 2003 Temmuz'unda bu belgeleri Özkök'e gönderen MİT yöneticileri, niçin aynı bilgileri dönemin Cumhurbaşkanı Sezer'e iletmemişlerdir?" diye soruldu. Atasagun'un, ‘kamu görevini kötüye kullanmak' ve ‘TSK'yı alenen aşağılamak'tan yargılanması istenen dilekçe, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nca kayda alındı.

Erdoğan'a bağlı

MİT Kanunu'na göre MİT Müsteşarı görev yaptığı sürece gerçekleştirdiği iş ve işlemlerden sadece Başbakan'a karşı sorumlu olması ve Başbakan'ın dışında herhangi bir kişi veya makama karşı sorumlu tutulamaması nedeniyle savcılık, Atasagun hakkında soruşturma yürütebilmek için Başbakanlık'tan soruşturma izni istedi.

Başbakan Erdoğan'ın izin vermesi durumunda Atasagun hakkında soruşturma yürütülecek. İzin verilmemesi halinde ise savcılığın Danıştay'a itiraz hakkı bulunuyor. Danıştay 1. Dairesi'nin Başbakan'ın kararını bozması durumunda soruşturma mümkün olacak. Savcılık, Başbakanlığın göndereceği yanıta itiraz etmeyip takipsizlik kararı da verebilecek.

En Çok Aranan Haberler