ŞANLIURFA (İHA) - Türkiye'nin en büyük barajı Atatürk Barajı, 4 yıl aradan sonra ilk kez 8 türbinle tam kapasite çalışmaya başladı. DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Atatürk Barajı göl kodundaki su seviyesinin de yükseldiği belirtildi.
Yetkililer, tüm barajların toplam rezervuarlarındaki doluluk oranı geçen yıl yüzde 29'lara düşerken, bu yıl yaşanan yağış bolluğu ile barajların doluluk oranının yüzde 54'ü bulduğunu belirtti. Yetkililer, toplam su rezervinin yarısından çoğunu tutan Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarında toplam doluluk oranının, geçen yılki yüzde 23 düzeyinden yüzde 49'a yükseldiğini belirttiler.
Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarındaki su miktarı geçen yıl yüzde 129 üzerine çıkarken, diğer enerji amaçlı rezervuarlarda geçen yıla göre toplam yüzde 79 daha fazla su bulunduğu belirtildi. Halen doluluk oranı Keban Barajı'nda yüzde 75.4, Karakaya Barajı'nda yüzde 44.4, Birecik Barajı'nda yüzde 77.1'i bulurken, Atatürk Barajı'nda ise bu oranın yüzde 13.7 olduğu bildirildi.
ATATÜRK BARAJI TAM KAPASİTE Geçen yıllara oranla Atatürk Barajı'ndaki su seviyesinin yükseldiğine dikkat çeken DSİ yetkilileri, Atatürk Barajı gölünde 45 milyar metreküp su olduğunu söylediler. Yetkililer, Atatürk Barajı'nın sürekli 8 türbinle tam kapasite çalışması için baraj suyu kodunun 542 olması gerektiğini belirterek, "Atatürk Barajı yaklaşık 4 yıl aradan sonra tam kapasite ile çalışmaya başladı. Atatürk Barajı'nda su kodu 526.2'den 529.30'a yükseldi. 8 türbinli barajda gündüzleri 4, geceleri ise 6 ile 8 türbin çalışmaktadır. Barajda bulunan 8 türbinin çalışması halinde 2 bin 400 kilowat enerji üretecek. Bugün itibariyle barajda bin 200 kilowat enerji üretiliyor. Bu rakam geçen yıllara oranla sevindiricidir. Bunun en büyük etkeni ise bu yıl havaların bol yağışlı geçmesi ve dağlardaki eriyen karların baraj gölüne düşmesidir" diye konuştular.