ADIYAMAN (İHA) - Atatürk Baraj göletinin 70 kilometrekarelik alanı, bilinmeyen bir nedenden dolayı kırmızı renge büründü.
Geçtiğimiz günlerde Atatürk Baraj göletine petrol boru hattından sızan petrolün yol açtığı kirlilik sonrası, baraj göleti yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Adıyaman'ın Kahta ilçe sınırından, Diyarbakır Çermik sınırlarına kadar Atatürk Baraj göletinin yaklaşık 70 kilometrekarelik bir alanında kırmızı renkte bir kirlenme meydana geldi.
Adıyaman Çevre ve Orman Müdürlüğü'yle, Tarım Müdürlüğü ekipleri, basın mensuplarıyla birlikte barajın kirli bölgelerini tarayarak su örnekleri aldı. Kirlenmeye neyin yol açtığını araştırmak için, uzmanlar sudan örnekler alarak Elazığ İl Kontrol Laboratuvarı'na gönderdi. Yetkililer, tahlil sonuçlarına göre hareket edeceklerini açıkladı.
Göletin kirlenme nedeninin tam olarak bilinmediğini açıklayan yetkililer, gölette bulunan suyun ne tür zararları olduğunu kestirmenin imkansız olduğunu belirtiyor. 70 Kilometrelik kirli alan içersinde yer yer temiz bölgelerin bulunması üzerine kirli ve temiz su örnekleri incelenecek.
Adıyaman Valisi Hikmet Tan, olayın ilk öğrenildiğinde petrol sızıntısı olduğundan şüphelendiklerini fakat yapılan ilk incelemelerde petrol sızıntısı olmadığının ortaya çıktığını belirterek, "İlgili kurumlar sudan örnekler alarak tahlile gönderdi. Tahlil sonuçlarının gelmesini bekliyoruz. Tahlil sonucunda kimyasal bulguların çıkmaması halinde Deprem Araştırma Merkezi, Bayındırlık Bakanlığı, DSİ veya üniversitelerden jeolojik araştırma yapmasını isteyeceğiz. Bütün ihtimalleri göz önünde bulunduruyoruz. Adıyaman'ın birinci derece deprem bölgesi olmasına rağmen yer altında bir çatlama olduğunu sanmıyorum. Bu kirlenmenin de böyle bir olayla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Fay hattı o bölgeden geçmediği için yer altında çatlama olma ihtimali çok düşük" dedi.
Gerger Kaymakamı Abdullah Uçgun ise bugüne kadar ölüm veya zehirlenme vakalarının meydana gelmediğini dile getirerek, "Sebebini bilmediğimiz bu kirlenmeden dolayı bu güne kadar ölüm veya zehirlenme vakalarının olmaması sevindiricidir. Kirli su incelendiğinde suyun yüzeyinde süngere benzeyen bir madde yapısı karşımıza çıkıyor. Bizler için sevindirici olan üzücü bir olayın meydana gelmemesidir ama vatandaşlarımız biraz daha dikkatli olmasında fayda var" dedi.
Tarım Müdürlüğü Koruma Kontrol Şube Müdürü Sırrı Yılmaz da, Atatürk Barajı'ndaki kırmızı renkli kirlenmenin yaklaşık bir aydan beri olduğunu fakat son 4 gündür suyun tamamen kırmızıya dönüştüğünü belirterek, "Bir ay önce baraj göletinin kirli olduğu söyleniyordu fakat 4 gün önce ekiplerimizin kaçak avlanma denetlemelerinde kirlenmenin aşırı olduğunun farkına varıldı. Gerger İlçesi kıyılarında yoğun olarak görülen kirlenmenin sebebine araştırmak için su örneklerini Elazığ İl Kontrol Laboratuvarı'na gönderdik. Çıplak gözle görülen kirlenmenin çok ciddi olduğunun farkına varılıyor. Geniş kapsamlı bir araştırmaya gereksinim duyulmaktadır. Kirlenme sebebi tam olarak bilinmiyor ve yüzeyde oluşan tortuların toprağımsı bir yapısı olmasına rağmen bu madde toprak değil. Kahta sınırından başlayan kirlenme Diyarbakır Çermik sınırına kadar devam ediyor. Kirliliğin su ürünlerine ne tür bir etkisi olduğu tam olarak bilinmiyor. Analiz sonuçların belli olmasının ardından ilgili kurumları harekete geçireceğiz" diye konuştu.
Çevre ve Orman Müdürlüğü Personeli Biyolog Vahit Çay, suyun kükürt analizinin yapılması gerektiğini belirterek, "Diyarbakır Çermik'te sıcak su kaplıcalarının olduğu biliniyor.Kaplıca sularından sızmaların olması mümkün. Bu kırmızı rengi iki şekilde açıklayabiliriz. Bu kirlenme alk (kırmızı su yosunu) ya da kükürt oranı yüksek madde olabilir. Tabi bu tahminlerin ne derece doğru olduğunu tahlillerden sonra göreceğiz. Keskin bir kokuya sahip olmasından dolayı alk olma ihtimali çok yüksek. Eğer kükürt ise bu yeraltında meydana gelen tektonik bir hareketten dolayı ortaya çıkar. Analiz sonuçları sonrası kesin bir şey söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.