HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atatürk Evi'ne modern restorasyon

ERZURUM (İHA) - Atatürk'ün kongre için geldiği Erzurum'da 52 gün kaldığı tarihi Atatürk Evi, tepeden tırnağa restore ediliyor.
Atatürk'e ait çalışma ve yatak odası ile Kazım Karabekir ve Kazım Yurdalan Paşaların kaldığı odaların bulunduğu yaklaşık 150 yıllık binanın aslına uygun olarak onarımı için Kültür Bakanlığı özel bir proje hazırladı.

250 milyar liralık restore projesine göre, Atatürk Evi'nin dış ve iç cephesi tamamen yenilenecek, kapı, pencereler değiştirilecek, duvarlar boyanacak, elektrik aksamı gözden geçirilecek. Kurtuluş Savaşı döneminde önemli kararların alındığı tarihi Atatürk Evi restorasyonla modern bir yapıya kavuşturulacak, teknolojik cihazlarla donatılacak ve bilgilendirme odası yapılacak.

Atatürk'ün kongre çalışmaları için Erzurum'da bulunduğu dönemlerde şehirde çıkan gazeteler duvarlara asılacak, paşalara ait kişisel eşyalar özel bir bölümde teşhir edilecek.

Erzurum Kültür İl Müdürü Fehmi Bedir, 'Milli mücadelenin karargahı' olarak kullanılan Atatürk Evi'ni büyük öndere ve taşıdığı misyona yakışır hale getirmek için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi. Bedir, binanın tarihi dokusunu kaybetmemesi için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, "Uzman ekiplerin yoğun incelemeleri sonucu her şey aslına uygun olarak yenilenecek. Örneğin 50 yıl önce Erzurum'da kullanılan perdelerin modellerini çıkardık, binaya bunları asacağız" diye konuştu.
Atatürk Evi'nde çevre düzenlemesi de yapacaklarını belirten Kültür İl Müdürü Fehmi Bedir, ödenekler dahilinde 5 evin yıkılacağını kaydetti.

ATATÜRK EVİ'NİN TARİHÇESİ Mustafa Kemal Paşa, Samsun'dan sonra 3 Temmuz 1919 tarihinde kongre yapmak amacıyla geldiği Erzurum'da Hüseyin Rauf Bey ve diğer arkadaşlarıyla birlikte şimdi müze olan konağa yerleşti. Atatürk ve arkadaşlarına 52 gün boyunca ev sahipliği yapan konak, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bina olarak biliniyor. Atatürk kongre çalışmaları sırasında konaktaki yaveri Müfit Kansu'ya tutturduğu not defterine, "Zaferden sonra hükümet şeklimiz cumhuriyet olacaktır" dedi ve yapacağı inkılaplardan bahsetti.

1924 tarihinde Erzurum'u ziyaret eden Atatürk'e konağın tapusu ve altın anahtarı verildi. 1930-1934 yılları arasında Erzurum kolordu komutanlarının ikametine verilen konak, Atatürk'ün ölümü üzerine kız kardeşi Makbule Boysan hanıma verildi ve tapu kayıtlarına göre onun da ölümünden sonra bina Çocuk Esirgeme Kurumu'na devredildi. Bodrum kat üzerine zemin ve birinci kat ile çatı katından oluşan bina, onarılarak 3 Ekim 1984 yılında Atatürk Müzesi olarak ziyarete açıldı.

En Çok Aranan Haberler