İSTANBUL(İHA) - TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Dış Hatlar Terminali'nin kapasitesi 17 bin metre kare artırılacak.
Dış Hatlar Terminal binası, 2006 yılında çıkan yangın nedeniyle yok olan C Terminali Kargo bölümü alanına doğru uzatılıp, bu alana altı yeni körük eklenerek İç Hatlar Terminali'nin de kapasitesi artırılacak. İstanbul Atatürk Havalimanı C Terminali Kargo bölümünün 24 Mayıs 2006 tarihinde çıkan yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelerek atıl duruma düşmesi üzerine harekete geçen TAV, Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı ihale sonucu yanan alana kadar terminal binasını uzatma hakkı elde etti. Dış hat yolcu kapasitesini artıracak ek tesislerle ülkenin en uzun cepheli binası konumundaki Atatürk Havalimanı'na da son şekli verilecek.
268 bin metrekare olan Dış Hatlar Terminali, 17 bin metrekarelik yeni ek tesis sayesinde toplam 285 bin metrekareye çıkacak. Terminalin 23 olan körük sayısı da 6 ilave ile 29'a çıkmış olacak. Havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ile birlikte, artan yolcu sayısı nedeniyle yoğunluk yaşanan ve iç hat yolcu talebine cevap veremez hale gelen Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali de yeni körüklerin yapılması ile birlikte büyütülecek. Yeni yapılacak 6 körüğün 3'ü iç hatlara eklenerek İç Hatlar Terminali'nin kapasitesi artırılacak. Yeni yapılacak ek terminal ile birlikte Atatürk Havalimanı'nda bulunan 7 bin 500 araç kapasitesi bulunan otoparkta büyütülecek. Yeni yapılacak ek terminal ile birlikte Atatürk Havalimanı'nın bütün alt yapı sistemleri havalandırma, ısıtma, soğutma, asansörler, yürüyen merdivenler ve benzeri bütün sistemler yeniden en son teknoloji ile yapılacak.
TAV Havalimanları Holding yeni körükleri yaparken, Atatürk Havalimanı VIP Salonunu da yeni binaya taşınacak. Burada yapımı düşünülen yeni VIP salonu daha büyük ve daha konforlu alacak. Yeni VIP Salonunun tamamlanmasının ardından, eski VIP Salonu da ofis ve dış hat CIP olarak yapılması tasarlanıyor.
DÜNYANIN EN HIZLI İNŞA EDİLEN TERMİNAL BİNASI
"17 Şubat 1998 tarihinde başlanan yeni Dış Hatlar Terminali ve otopark projesi, 22.5 ayda bitirilerek bu alanda bir rekor kırdı. Dünyanın en hızlı inşa edilen terminal binası oldu. Aynı anda 30 uçak yolcu indirip bindirebilecek şekilde planlanan terminal, aynı anda 23 uçağa hizmet verebilme kapasitesine sahip. Atık su arıtma, çöp depolama ve imha ünitelerinin bulunduğu terminalde, 2.100 kilometre kablo kullanıldı, 100 bin metrekare granit döşendi, 110 bin metrekare asma tavan takıldı. Toplam Alan:
701.786 m2, Dış Hatlar Terminali Terminal Alanı: 268.000 m2, Otopark Alanı: 180.000 m2, Duty Free Alanı: 5.961 m2, Yiyecek - İçecek Alanı: 9.810 m2,Otopark Kapasitesi: 7.076 Araç,Check-in kontuarı: 224 adet,Pasaport Gişesi (gidiş katı): 48 adet, Pasaport Gişesi (geliş katı): 42 adet, Köprü: 23 adet,Busgate: 12,Asansör: 57 adet (dış hatlar),Yürüyen Merdiven: 26 adet,Bagaj Karuseli: 11 adet. Terminalde 64'ü THY'ye ait olmak üzere 7 bölgede toplam 224 check-in kontuarı bulunuyor. 12 giriş kapısı bulunduğu binanın kapı girişlerinde 34 adet x-ray cihazı, 35 adet kapı dedektörü yer alıyor. Yolcuların beklemelerini önlemek için toplam 64 pasaport bankosu var. 24 adet yürüyen merdiven, 1.800 metre yürüyen bant ve 57 adet asansörün bulunduğu terminalde, bagaj trafiğini el değmeden yapmayı sağlayacak 8 adet de bagaj bantı yer alıyor. Kopenhag Havalimanı'ndaki sistemin benzeri olan ve saatte 10 bin adet bagaj kapasiteli olan ve elektronik olarak gözlenebilen bir barkod sistemi de bulunuyor. Yolcu bekleyenlerin aynı zamanda apronu görebilecekleri toplam 8 bin metrekarelik iki restoran yer alıyor. Binadaki özel yangın kontrol ve ikaz sistemi ile yangın çıkan bölüme çok hızlı müdahale edilebiliyor ve perdeleme yapılabiliyor. Gürültü kirliliğini önlemek amacıyla, bölgesel anons sistemi oluşturuldu.