Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin, üç yıl süren restorasyonun ardından yeniden açılmasından sonra yoğun ziyaretçi akınına uğradı.
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu bahçesinde bulunan Atatürk'ün doğduğu üç katlı pembe konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üç yıl süren restorasyon çalışmasının ardından yeniden ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kiryakos Gerontopulos'un katıldığı resmi açılış töreninin ardından özel otomobil ve turlarla Selanik'e gelen yüzlerce ziyaretçi, müze eve girmek için saatlerce kuyrukta bekledi.
MÜZEDE NELER VAR?
Atatürk'ün 1881 yılında doğduğu ve Selanik Başkonsolosluğu'nun bahçesinde bulunan Apostolou Pavlou Sokak üzerindeki 3 katlı konağa giren ziyaretçiler binanın zemin katında, 'Atatürk ve Çocuk Odası', birinci katında, 'Selanik Odası', 'Manastır Odası', ikinci katında 'İstanbul Odası' ile 'Ankara Odası' yer alıyor.
Ayrıca müzenin her kattaki sofalarında evin eski teşhir düzenini gösteren maketler bulunuyor. Atatürk'ün hayatını anlatan ve yaşamının geçtiği kentleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen müzedeki ikinci kattaki, 'Ankara Odası'nda Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış heykeli yer alıyor. Müze evin son katındaki bir oda da ziyaretçiler için anı defteri bulunuyor.
UZUN KUYRUK OLUŞTURDULAR
Selanik Başkonsolosluğu'nun güvenlik nedeniyle çevrili yüksek duvarlarının önünde kavurucu sıcak altında saatlerce bekleyen ziyaretçiler, 30'ar kişilik gruplar halinde müzeye alındı. Ellerinde fotoğraf makinaları, kameraları ile müzeye giren ziyaretçilere girişte özel bir kulaklık verildi. Kulaklıklardan sanatçılar Selçuk Yöntem, Defne Samyeli ve Yunanlı sanatçı Vasiliki Dimitriou tarafından seslendirilen anlatımlarla ziyaretçilere müze hakkında bilgi veriliyor.
ZİYARETÇİLERDEN TEPKİ
Selanik Atatürk Müze Evi'ni ziyaret edenlerden bazıları yeni düzenlemeyi beğenmedi. Atatürk'ün kullandığı özel eşyaları görememenin hayal kırıklığını yaşayan ziyaretçiler, bunların yeniden müzeye getirilmesini istedi.
Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nden Atatürk'ün doğduğu evi ailesiyle birlikte ziyarete geldiklerini söyleyen Burak Yıldız, "Evi boş bulduk. Daha çok Atatürk'ün eşyalarını görmek isterdik. Şu atmosfer biz o tarihe götürmedi. Atatürk'ün doğduğu günü yaşamak için geldik. Ancak umduğumuzu bulamadık."dedi
EŞYALAR İZMİT VE SAMSUN'DAKİ MÜZELERE GİTTİ
Selanik'teki müzenin restorasyonu başladıktan sonra müzede bulunan kıyafetleri, aldığı hediyeler, kullandığı çatal ve kaşıklar ile birçok fotoğrafında görülen kahve fincanının aralarında bulunduğu eşyalar, İzmit'te Sultan Abdülazizin Av Köşkü olarak da bilinen Osmanlının İstanbul dışındaki tek Sarayı Kasr-ı Hümayun'da sergilenmeye başlandı. Mübadele ile Selanik'ten Türkiye'ye göç edenlerin hediye ettiği ve yıllarda müzede sergilenen döneme ait bir çok orijinal eşyanın bir bölümü de Samsun Müzesi'ne gönderildi.