Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, “Çocukların bu gelişimleri tamamlanmadan ilkokul 1. sınıfa başlamaları ruh sağlığını pek çok yönden olumsuz olarak etkileyecektir” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 kademeli zorunlu eğitim sistemi kapsamında okula başlama yaşını 66 aya indirdiğini anımsatan Dr. Eralp Atay, “Gelen tepkiler ve baskılar üzerine çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerden sağlık raporu isteyeceğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı haricinde özel hastaneler, aile hekimlerinin raporlarının kabul edilmeyeceğini duyurdu. Gelişim dönemi açısından henüz oyun çağında bulunan 66 aylık çocuğun okul öncesi eğitim almadan ilkokul disiplinine girmesi, onun ruhsal, duygusal ve bilişsel gelişimini sekteye uğratarak yıllarca sürecek olan akademik hayatı açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. 5 yaş çocuğu zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ilkokula henüz hazır değildir. Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 6 yaştan önce tamamlanmaz. Bu bilimsel ortalama dışında kalan çok az çocuk vardır. Çocukların bu gelişimleri tamamlanmadan ilkokul 1. sınıfa başlamaları ruh sağlığını pek çok yönden olumsuz olarak etkileyecektir” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Velinin hastaneden aldığı sağlık raporunda, ‘Çocuğun zihnen okula başlaması’ uygun değildir” denilirse dahi bu çocukların anaokuluna alınacağına işaret eden Atay, “Ama çocukların kesinlikle eğitimden uzaklaştırılması söz konusu olmayacak. Sadece velinin ‘Ben çocuğumu okula göndermek istemiyorum’ demesi bizim için yeterli değil. O nedenle sağlık raporu istiyoruz. Bu konuda çok kararlıyız. Peşini de asla bırakmayacağız. Bütün bunlara rağmen çocuğunu okula göndermeyen ailelere de zaten idari para cezamız var. Günlük 15 lira para cezası keseceğiz. Cezaya rağmen çocuk yine gönderilmezse ek 500 lira ceza daha kesilecek. Bilimsel açıdan 72 ayını doldurmamış çocukların okula başlaması doğru değildir, bu konuda kaygısı olan ailelerin rapor almaya yönlendirilmesi dayatma ve bilim dışıdır. Bu konu, hekimlik meselesi değil, eğitim meselesidir. Milli Eğitim Bakanlığı SBS’de, LYS’de ve LGS’de olduğu gibi topu hekimlere atmaktan vazgeçmelidir. Yeni dönemde çocuklarımızı bir kaos ortamı beklemektedir. Çocukların 72 aydan önce ilkokul 1. sınıfa başlamaları başta kaygı bozuklukları, okul başarısızlığı, kendine güvensiz olarak büyümeleri ve davranış sorunlarının gelişmesi açısından sakıncalıdır. Bu yaştaki çocukların okul öncesi eğitim almaları daha doğrudur.
İlkokula başlama yaşı 72 ay ve üstü olarak ivedilikle düzeltilmelidir. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için söz konusu yasal düzenleme yetiştirilemeyecek ise Milli Eğitim Bakanlığı taraflarla bir araya gelerek çocuklarımızın zarar görmeyeceği bir çözümü ortaya koymalı, aileleri hekimlere yönlendirmekten vazgeçmeli, ülkenin eğitim sorunlarına çözüm için hekimlerden çare bekler duruma düşülmemelidir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz