YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atay; “aydın’ın Havaalanı, Ortak Akıl Ve Birliğe İhtiyacı Var”

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, tarım ve turizm kenti olan Aydın’ın kalkınması için...

Atay; “aydın’ın Havaalanı, Ortak Akıl Ve Birliğe İhtiyacı Var”

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, tarım ve turizm kenti olan Aydın’ın kalkınması için acilen havaalanı, ortak akıl ve birlikteliğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Aydın Tabip Odası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011 yılı verilerinden yararlanarak yaptığı araştırmada Aydın’ın sosyal ve ekonomik yönden artı ve eksi yönlerini gözler önüne serdi. “TÜİK Raporuyla Aydın İli Değerlendirmesi” başlıklı toplantıya Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Aydın’ın tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş bir kent olduğuna işaret eden Eralp Atay, Aydın’ın genel potansiyeline değinerek, “Aydın, Doğu Avrupa ve Orta Asya ve Orta Doğu üçgeninin tam ortasında yer alan Türkiye’nin tarım, sanayi ve dış ticaret ile turizm faaliyetlerinin bir arada bulunduğu, ekonomisi en gelişmiş bölgelerden olan ege bölgesi içindedir. Günümüzde tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu ve çeşitliliği, turizm olanaklarına sahip olması ilin önemini giderek arttırmaktadır. İlimiz madenciliğin de yoğun olarak yapıldığı illerden biridir. Feldispat yataklarının üretilen madenler dünya pazarına ihraç edilmektedir. Linyit ve jeotermal alanlar bulunmaktadır. Jeotermal enerji kaynakları bakımından önemli potansiyele sahip olan Aydın’da kaplıca tesisi ısıtılması, sera ısıtılması, elektrik üretimi, şehir ısıtmacılığı gibi çok yönlü kullanıma sahip olan jeotermal sahalar, il turizmi ve sanayinin gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. 2011 yılında toplam tarımsal alan 353 bin 312 hektardır. Bu alanın 140 bin 717 hektarı toplam işlenen tarım alanı, geri kalanı ise uzun ömürlü bitkiler alanıdır. Bitkisel üretimde en çok katma değer oluşturan ürünler incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz zeytin, incir, kestane üretiminde Türkiye’de 1. sırada, pamuk üretiminde 4. sırada yer almaktadır. Tarımdan sonraki ikinci önemli gelir kaynağı turizmdir. il ekonomisinde kültür ve turizm varlıkları önemli yer tutmaktadır. İlimizde 5 müze, belediyelere ve Adnan Menderes Üniversitesine bağlı 3 müze olmak üzere 8 müze ile 21 önemli ören yeri mevcuttur. Aydın ilinde yaklaşık bin 12 civarında kültür varlığı tescillidir. İlimizde 150 kilometrelik sahil şeridi bulunmaktadır. Belediye denetimli 570 tesiste, 48 bin 971 yatak, bakanlık işletme ve yatırım belgeli 113 tesiste 28 bin 45 yatak olmak üzere toplam 683 tesiste 77 bin 16 yatak kapasitesi mevcuttur. Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası ve Didim plajları önemli turizm varlıklarıdır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ili ziyaret etmektedir” dedi.

Aydın’da en çok girişimin 2011 yılında toptan ve perakende ticaret sektöründe olduğuna işaret eden Atay, bunu sırasıyla ulaştırma, depolama ve imalat sektörlerinin izlediğini söyledi. Aydın'da 2003 yılından itibaren artış eğiliminde olan kurulan şirket ve kooperatiflerin toplam sayılarının 2007 yılından itibaren azalmaya başladığını kaydeden Atay, “Aydın'da toplam tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin hasat edilen alanlarına bakıldığında 2011 yılında en fazla payı yüzde 34,2 ile tahıllar almıştır. Saman ve ot bitkileri ise yüzde 23,5 pay ile ikinci sırada gelmektedir. Toplam tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında 2005-2011 yılları arasında yüzde 64,2 artış olduğu görülmektedir. 2011 yılında toplam tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi içinde saman ve ot bitkilerinin üretiminin payı yüzde 76,5 olarak gerçekleşmiştir. Toplam sebze üretim miktarına bakıldığında 2005-2011 yılları arasında yüzde 28,9 oranında azalış olduğu görülmektedir. 2011 yılında Türkiye sebze üretimi içinde sebze üretimi payı yüzde 1,3 olarak gerçekleşmiştir. Toplam meyve üretim miktarına bakıldığında 2005-2011 yılları arasında yüzde 31,9 oranında artış olduğu görülmektedir. Bu yıllar arasında en fazla üretilen zeytin ve diğer sert kabuklular grubu olmuştur. 2011 yılında meyve üretimi, Türkiye meyve üretimi içinde yüzde 3,7'lik bir paya sahiptir. 2011 yılında örtü altı sebze ve meyve üretimindeki en büyük pay yüzde 64,5 ile çileğe aittir. Organik tarım üretim miktarı 2006 yılına göre artarak 2010 yılında 59 bin 578 tona yükselmiştir. Türkiye organik tarım üretimi içinde Aydın'ın payı yüzde 4,4'dür. 2011 yılında deve sayısının Türkiye içindeki payı yüzde 31,6'dır. 2011 yılında süt üretimi içinde en fazla üretim inek sütündedir. 2011 yılında bitkisel üretim değerinin, Türkiye bitkisel üretim değeri içindeki payı yüzde 2,4'tür. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler değerlerinin Türkiye içindeki payı ise sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 0,9 olmuştur. Tarımsal üretim değeri Aydın'da 2005 yılından itibaren artarak 2011 yılında 3,8 milyar TL değerine ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

HAVAALANI ŞART

Önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Aydın’ın aslında bir tarım kenti olduğunun altını çizen Atay, şunları söyledi: “Aydın’da ağır sanayi tesislerinin olma imkanı zayıftır. Bunun için topraklarımızın doğru ve verimli kullanılması gerekiyor. Organik tarım ve seracılık faaliyetleri bizim için önem taşıyor. Bu potansiyelin geliştirilebilmesi için Aydın’ın acilen havaalanına ihtiyacı var. Aydın’ın kalkınması ve kaynaklarının doğru kullanılması için ortak akıl ve birlikte hareket etme kültürünün gelişmesine ihtiyaç var. Herkesin bir görüşü olabilir ancak bunların bir hesapları olmamalı. Denizli denince nasıl herkes birlik oluyorsa, Aydın denince de tüm Aydınlıların birlik olması gerekir. Ama Aydınlılar birlik olamıyor. Başka yerlerde gelişme olurken, bunları Aydın’a görememek bizleri üzüyor. Aydın’ımızda daha fazla gelişim, kaynak ve istihdamı hak ediyor. Buradan çağrı yapıyorum. Tüm siyasiler, sivil toplum örgütleri ve kurumlar artık Aydın’ın menfaatleri noktasında ortak hareket etmeyi öğrenmeli”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler