YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atay; “iş Sağlığı Ve Güvenliği Çok Önemlidir”

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, Türkiye’de 2011 yılında bin 700 işçinin hayatını kaybettiğini...

Atay; “iş Sağlığı Ve Güvenliği Çok Önemlidir”

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, Türkiye’de 2011 yılında bin 700 işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliğinde önemli sorunlar yaşayan bir ülkedir” dedi.

28 Nisan’nın Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) tarafından “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği” günü ilan edildiğini ifade eden Dr. Eralp Atay, İLO tarafından 2013 yılında “Meslek Hastalıkları Önlemenin” tema olarak tespit edildiğini söyledi. Dünyada her yıl 2 milyondan fazla çalışanın iş kazaları ve meslek hastalığından yaşamını yitirmekte olduğunu belirten Atay, “Dünya çapında, meslek hastalıkları işle ilgili ölümlerin başlıca sebebi olmaya devam etmektedir. Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliğinde önemli sorunlar yaşayan bir ülkedir. İstatistiklere göre iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almaktadır.

Meslek hastalıkları üreten insanların, üretirken önlenebilir tükenmeleri sürecinin bir sonucudur. Üretim değer katmıyor ise amacına ulaşamaz. Meslek hastalıklarına yol açan üretim, değer katmak bir yana sosyal, ekonomik insani değerlere zarar vermektedir. Öncelikle önlenebilir olması ve sorumlularının kesin tespitinin mümkün olması nedeniyle meslek hastalıkları diğer hastalıklardan farklı değerlendirilmelidir. Yasaların sorumluları tanımladığı ve sorumluların cezalandırılmasının sadece hukuki işlemesi için değil ‘tıbbi korumanın’ mümkün olabilmesi için de gerekli olduğu bilinmelidir” diye konuştu.

Türkiye’de her gün değişik yerlerden işçi ölüm haberlerinin geldiğini kaydeden Atay, “SGK verilerine göre, 2011 yılında bin 700 işçi hayatını kaybetti. Ülkemizde 25 milyon işçinin sadece 10.5 milyonu sigortalıdır. SGK’ya göre 2011 yılında meslek hastalıkları nedeniyle 123 kişi iş görmezlik raporu aldı ve sadece 10 kişi hayatını kaybetti. Uluslar arası araştırmalara göre meslek hastalıklarının görülme sıklığı çalışan nüfusun binde 4’ü ile binde 12’si arasında değişmektedir. Yani ülkemizde, 100 ila 300 bin arasında meslek hastası işçi vardır. SGK verileri tutarsızdır, sorunu görmezden gelmektedir. Yaşanan meslek hastalıkları ve meydana gelen kazalar bilimsel çalışmalarla incelenmeli, sonuçlarına yönelik önleyici çalışmalar hayata geçirilmelidir. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir kültür oluşturulmalı, çalışanların temsilcileri ve işveren eğitim çalışmalarını hayata geçirmelidir. İnsanı özne olmaktan çıkaran, çalışanların sağlığını ve iş güvenliğini ortadan kaldıran tüm uygulamalara son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler