YURTHABER

Bursa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atay: Kanunlara rağmen GDO’lu ürünlere izin veriliyor

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından TÜYAP Bursa Gıda-Tek Fuarı'nın ilk gününde “GDO’ya Hayır...

Atay: Kanunlara rağmen GDO’lu ürünlere izin veriliyor

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından TÜYAP Bursa Gıda-Tek Fuarı'nın ilk gününde “GDO’ya Hayır Platformu Bursa Bileşenleri” tarafından basın açıklaması yapıldı.

Platform sözcüsü Ekoder Başkanı Arca Atay, yargı kararları ile yasaklanan GDO’larla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tutumunu eleştirdi. Atay, “Doktorlar, (antibiyotik direnç geni taşıyan GDO ve ürünleri ülkemize girerse hastalarımızın antibiyotiğe dirençleri artar ve artık onları tedavi edemeyiz) dediler. Diğer yandan halkın sağlıklı beslenmesini sağlamakla görevli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nasıl bir tutum içinde?” diye sordu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ile fuar katılımcılarının ilgi gösterdiği panelde konuşan Atay, Biyogüvenlik Yasası çerçevesinde 2010 yılında kabul edilen “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair” yönetmelikte antibiyotiğe karşı direnç geni yasağının yer almaması üzerine Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı tarafından açılan dava sonucunda Danıştay’ın, GDO’lu ürünlerin ithalinin ve piyasaya sunulmasının tamamen serbest bırakılmasının Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve kamu yararı ilkesine aykırı olduğuna hükmettiğini hatırlattı.

Durumun bu denli ciddi olmasına karşın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 22 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yasağın “Risk Değerlendirme Komitesi ve Biyogüvenlik Kurulu Kararına” bırakılmasını yargının etkisizleştirilmesi çabası olarak nitelendiren Atay, şunları söyledi: “Yargı kararına uyulmasını istiyoruz. 2009 yılında TBMM Tarım ve Orman Köyişleri Komisyon Başkanı, Tarım Bakanı, Müsteşarı, Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı ülkemize GDO’lu ürünlerin girmeyeceğini iddia etmişledir. Bugün ise ülkemize 32 çeşit GDO’lu ürün girmesine izin veriliyor. Rahatsızlandıklarında antibiyotik tedavisi uygulanan hayvanların antibiyotik bulaşan sütleri son derece sakıncalı kabul edilirken, aynı soruna yol açan, olumsuzluğu bilimsel verilerin yanında yargı kararıyla da onaylanan antibiyotiklere karşı direnç genli GDO ve ürünleri için bakanlığın aynı hassasiyeti göstermemesi son derece düşündürücüdür.”

Atay, basın açıklamasından sonra TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen panel kapsamında “GDO Hakkında Herşey” konulu bir konuşma yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler