Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında diğer ülkelerden farklı olarak yaralanma oranı ve ölümcüllüğün daha yüksek olduğunu belirtti.
Trafik kazalarının bilinen yanlış davranış ve ihmaller veya nedenler zincirinin son halkası olarak daha önce alınacak önlemler ile kaçınılabilir ve korunabilir bir olay olduğuna vurgu yapan Dr. Eralp Atay, “Kaza olasılığını hazırlayan faktörler yok edilmek suretiyle, olasılık azaltılarak, trafik kazalarından korunulabilir ve kaçınılabilir. Ülkemizde trafik kazaları önemli ve öncelikli bir halk sağlığı sorunudur. Trafik kazaları; toplumdaki yaygınlığı, ölüm ve sakatlık yapma boyutu ve neden olduğu ekonomik kaybının boyutu bakımından önemlidir” dedi.
Trafik kazaları konusunda Prof. Dr. Recep Aktur’un araştırmalarında rakamsal verilerle örnekler veren Atay, “Türkiye’de 1965 yılında her 36 dakikada bir trafik kazası olurken, 1985 yılında 8.3 dakikada, 1995 yılında her iki dakikada, 2005 yılında yaklaşık 51 saniyede bir trafik kazası meydana gelmiştir. 2010 yılında her 0.48 dakikada yani yaklaşık 29 saniyede bir trafik kazası yaşanmıştır. Trafik kazaları Türkiye’de hem çok yaygın hem de her geçen yıl artma eğilimi göstermektedir. 2000-2009 yılları arasında meydana gelen toplam 6 milyon 554 bin 960 kazada, 1 milyon 405 bin 540 yaralı ve 45 bin 123 ölüm olayı gerçekleşmiştir” diye konuştu.
Ortaya çıkan tablonun araştırılması ve değerlendirilmesi gereken bir durum olduğuna işaret eden Atay, şu uyarılarda bulundu: “Süratten uzak durmalıyız, hız limitlerine uymalıyız. Emniyet kemerini mutlaka takmalıyız. Emniyet kemeri uygulamasının başlamasıyla dünyada trafik kazalarında ölüm ve ciddi yaralanma olaylarında azalma görülmektedir. Trafik kazalarında ölümlerin yüzde 25'inin araçtan fırlama şeklinde olduğu düşünülürse, emniyet kemeri kullanımının öncelikle bunu önlediğini unutulmamalıdır. Araç takip mesafesine dikkat etmeliyiz. Uykunuz var ise uyuyun. Direksiyona uykulu ve yorgun geçmeyiniz. Hatalı solamadan kaçınınız. Alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayınız. Küçük çocukları ön koltukta oturtmayınız. Bebekler için arkada çocuk koltuğu kullanılmalıdır. Cep telefonu ile konuşurken araç kullanmamalıyız. Trafik kazaları tüm dünyada ve Türkiye’de öncelikli halk sağlığı sorunudur. Genel görünüm açısından Türkiye’nin durumu diğer ülkelerden daha kötü değildir. Yalnız, kazalarda yaralanma oranı ve ölümcüllük daha yüksektir”
Türkiye’deki trafik kazalarının daha ayrıntılı bir analizinin yapılabilmesi için polis ve jandarma bölgesi kayıtları ile yayınlarının aynı standarda getirilmesi ve birleştirilmesi gerektiğini savunan Atay, resmi verilerdeki tüm çizelge ve analizlerin sabitlenmesi ve yıllar itibariyle değiştirilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz