Bursa'nın İnegöl ilçesinde, İtfaiye Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi iş birliği ile hastane personeline yangın eğitimi verildi. Bir hafta süren eğitim seminerleri nefes kesen yangın tatbikatı ile son buldu.
B blok önündeki alanda gerçekleştirilen tatbikatı Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, Başhekim Fuat Erdem, Hastane Müdürü Zaim Ongun, sağlık çalışanları ve personel ile vatandaşlar nefeslerini tutarak izledi. Tatbikat öncesi bir konuşma yapan İtfaiye Müdürü Adnan Aydın, "6 gün boyunca verilen teorik eğitim sonrası hastanemiz çalışanlarıyla acil durum ve afet tatbikatını yapmak üzere buradayız. Bir yangına İnegöl Belediyesi itfaiye Müdürlüğ 5 dakika da müdahale edebiliyor. Yanan yer için 5 dakikanın anlamını sizlere anlatmak istiyorum. Yangının sıcaklığı 5 dakikada 600 dereceyi bulmaktadır. Bu sıcaklık derecesi, yanan maddeye göre değişmektedir. Mesela, kumaş 275 derece, tahta 270 derece, yün 600 derece, naylon 425 derece, sünger 278 derece, sigara 798 derecede yanmaktadır. İnsanın vücudu ve solunum sisteminin ısıya dayanıklılığı, 65 derecede yarım saat, 120 derecede 15 dakika, 177 derecede ise sadece 1 dakikadır. 600 derecelere varan sıcaklık düşürülmeden yanan yere girilmesi insan hayatı açısından son derece tehlikelidir. Yanan 15 metrekare bir yerin hava ile teması olması durumunda 600 derecelere varan sıcaklığı düşürebilmek için, ortama girmeden 4 ton su verilmesi gerekmektedir. Bu da tahribatı anlamak için yeterli bir teknik bilgidir. Uzun süre devam eden söndürme çalışmalarında sıcaklık yanan maddenin cinsine göre 1600 derecelere kadar çıkabilir. Bu da, ortamdaki demirlerin erimesine yol açar" dedi.
2011 yılı istatistiklerine göre İnegöl itfaiyesinin bin 343 yangına müdahale ettiğini kaydeden Aydın, "Bu yangınların ülkemize maddi zararı yaklaşık 2 milyon liradır. Bu yangınların 97 tanesi elektrik kontağı, 123 tanesi baca tutuşması, 16 tanesi soba ve kova, 19 tanesi sigara gibi yanıcı madde, 7 tanesi LPG ve doğalgaz, 1071 tanesi diğer sebeplerden çıktı. Teşkilatımızın bölgedeki iddialı duruşunu, hastane çalışanlarıyla birlikte kriz durumunda yapılabileceklerini sizlere göstermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından gerçekleştirilen yangın tatbikatı, hastanenin üst katında mahsur kalan yaralının bir sedye ile ip üzerinden kayarak tahliye edilmesi ile start aldı. Merdivenli araç ile yine binanın en üst katında mahsur kalan hastanın sedye ile indirilmesi ile devam eden tatbikat nefes kesti. Hastanenin yoğun bakım ve odalarındaki hastaların itfaiye ve sağlık ekiplerinin yardımı ile binadan tahliye edilmesi de göz doldurdu. Nefes kesen tatbikat, merdivenli araçtan ip ile aşağı inen itfaiye ekiplerinin inerken bayrak açmaları ile son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz