HABER

Ateş düşürücüler bilinçli alınmalı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Erbil, yüksek ateşin beyin ve diğer organlara zarar verebileceğini belirterek, ateş düşürücü ilaçların hekim kontrolünde alınması gerektiğini söyledi.

Ateş düşürücüler bilinçli alınmalı

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erbil, "Ateşin yükselmesi enfeksiyon hastalıklarında, mikroplara karşı vücudun savunma yollarından birisidir. Ateş vücudun savunma cevabını artırır. Isı değişiklikleri mikropların ölümünü sağlar. Ancak ateş yükselmesinin dengede ve kontrollü olması gerekir. Aksi taktirde ateş ciddi zararları olabilir. Bunlar arasında en iyi bilineni havaledir. Havale 6 ay- 6 yaş arasında, yüksek ateşle ortaya çıkar. Yine ateşin 41 derecenin üstüne çıktığı durumlarda beyin ve diğer organlarda yüksek ısıya bağlı zedelenme olmaktadır. Ateş en fazla enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında görülür. Ayrıca romatizmal hastalıklarda, kanserde, bazı sinir sistemi hastalıklarında, bazı kan hastalıklarıyla bazı ilaçların kullanımı sırasında ateş görülebilir" diye konuştu.

Yüksek ateşin düşürülmesinde hastanın yaşına, durumuna göre farklı yöntemler kullanılması ve ateş düşürücü ilaçların hekim kontrolünde verilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Nur Erbil, "Ateşi düşürmek, hastaya özgü olmalıdır. Özellikle hasta rahat değilse, daha önce ateşli havale geçirmişse, yaşı küçükse hemen müdahale edilmelidir. Ayrıca kalp ve solunum yetmezliği yönünden risk altındaki hastalar, sinir sistemi bozukluğu olanlar, sıvı-elektrolit dengesizliği ya da metabolik durumunda bozukluğu olanlar tedavi edilmelidir. Bu kararı verebilmek için ateşli hastanın hekim tarafından görülüp, muayene edilmesi gerekir. Önlem olarak giysilerin çıkarılması, oda ısısının düşürülmesi, alın, koltuk altı ve kasıklara ılık su ile kompres yapılması ve 29-32 derece sıcaklıktaki ılık su ile duş aldırılması sayılabilir. Ateş düşürücü olarak kullanılabilecek ilaçlar ise hekim kontrolünde verilmelidir" şeklinde konuştu.

DENİZLİ (İHA)

En Çok Aranan Haberler