ANTALYA (İHA) - Birleşik Kafkasya Derneği'nin organizasyonunu yaptığı, binlerce yıllık bir geçmişe sahip Kuzey Kafkas Kültürü'nü danslarıyla günümüze taşıyan Mercury Kafkas Dansları Grubu, Türkiye'de ilk gösterisini dün akşam Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosunda yaptı.
Mercury (Ateşin Çocukları) Anadolu'yu Kuzey Kafkasya Halk Dansları'yla buluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği turnenin ilk ayağı olan Antalya'da yaptıkları gösteri izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.
Kafkas halklarının tarihsel ve toplumsal sürecinin bir ürünü olarak 2004 yılında Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nin başkenti Çerkesk'te Staneslav Derev ve Valeri Tanıya tarafından kurulan Mercury Dans Topluluğu (Ateşin Çocukları) Türkiye turnesine kapsamında 12 ilde gösteriler yapacak. Birleşik Kafkasya Derneği öncülüğünde Anadolu'yu karış karış gezecek olan Ateşin Çocukları, orijinal Kafkas halk dansları ve müzikleriyle Birleşik Kafkasya Derneği ile Türkiye'de bir festival coşkusu yaşatmayı amaçlıyor.
200 kişiden oluşan ve turnelerine 65 kişilik dev kadrosuyla giden Ateşin Çocukları, mutlu neşeli, çalışkan Kafkas halklarının gerçek hikayelerinden yola çıkarak toplum değerlerinin ve ortak üretimin estetik bir ifadesini günümüzde de yaşatıyor. Sanat yönetmenliğini, ünlü sahne sanatları yönetmeni Valeri Tanıya'nın yaptığı Ateşin Çocukları, ilgi çekici kostümleri ve dansçıların müthiş kabiliyetleriyle, seyircileri gösterinin başlangıcından bitimine kadar tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.
SAVAŞ VE KAMA DANSI İLGİ İLE İZLENDİ
Kafkas Dansları Grubunun gösterinin final bölümünde yaptığı savaş ve kama dansı davetliler tarafından yoğun ilgi gördü. Kılıç ve kalkanları ile sahnede olağanüstü bir performans sergileyen dansçılar gösteri sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.
5 BİN YILLIK DANS SERÜVENİ
Kafkas Halk Dansları, Kafkasya insanının günlük yaşamında çok önemli bir yer tutuyor. Düğünler, şenlikler, konuk ağırlama, savaş öncesi törenlerde kısacası hayatın her yerinde var. Birçok dansın etnografik geçmişi çok eskilere dayanıyor. Örneğin çok tanrılı dönemde ateş etrafında oynanan ve Tanrı'ya şükran ve af dilemek anlamında yapılan Wuig Dansı, İslamiyet'ten sonra Kafkas-Rus savaşları sırasında savaşa giden gençleri uğurlamak için yapılan eğlencelerin açılış dansı olmuştur.
HÜZÜN VE SEVİNÇ BİR ARADA
Danslarda genel anlamda bir bütünlük mevcut. Ortak ana özellik, danslarda erkek ve kadın figürünün tam olarak verilmesi. Erkek mağrur ve yenilmez bir savaş miti, kadın ise tüm zerafeti ile ince bir kadınlık sergiliyor. Erkeklerin hareketleri sert ve çevik. Kadınlar ise adımları bile belli olmadan uçarcasına dans ederler. Danslar yaşama sevincinin, hayata bağlılığın sembolüdür. Bununla birlikte hüzün, ölüm ve acı olaylar da danslarda yer almıştır. Danslarda Kuzey Kafkasya'nın coğrafi etkilerini de görmek mümkün. Dağlık olan Batı ve Doğu Kafkasya'da figürleri daha sert ve hareketli danslar ağırlıktadır.