HABER

Atık maddelerden enerji üretimi

TRABZON (İHA) - Türkiye'nin atık maddelerden elde edebileceği yıllık enerji potansiyelinin 29 milyon ton petrole eşdeğer olduğu belirtildi.

Bu konuda önemli araştırmalar yapan Prof. Dr. Ayhan Demirbaş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin biyokütle kaynakları olarak adlandırılan tarımsal atıklar (fındık kabuğu, pamuk çekirdeği, zeytin posası, çay atıkları) ve tezek gibi yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ayhan Demirbaş, bu atıklardan yılda elde edebilecek enerji potansiyelinin 29 milyon ton petrole eşdeğer olduğunu ifade ederek bu kaynaklar için biyokütle termik santralleri kurularak elektrik enerjisi üretilebileceğini kaydetti.

Bu santrallerin önemli bir istihdam alanı sağlayacağına da dikkat çeken Prof. Dr. Demirbaş, "Fındık kabuğu ve çay fabrikası atığı için Karadeniz Bölgesi'nde, pamuk çekirdeği kabuğu ve zeytin posası için Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde, tezek için de İç Anadolu Bölgesi'nde biyokütle termik santral kurulabilir. Türkiye biyokütle termik santralleri ile enerji ihtiyacını daha ucuza mal edebilir. Bu yöntemle yerli kaynaklardan yerli sermaye kullanılarak üretilecek elektrik enerjisi, bugün doğal gazdan elde edilen elektriğin yarı fiyatına mal olacaktır. Bu yöntemle enerji üretimi Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) uygulanmaktadır" dedi.

En Çok Aranan Haberler