YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atıl futbol sahasında organik karpuz yetiştiriyorlar

Elbistan Meslek Yüksekokulu'nda atıl durumda bekleyen ve kullanılmayan futbol sahasında organik karpuz üretimine başlandı. Eğer...

Atıl futbol sahasında organik karpuz yetiştiriyorlar

Elbistan Meslek Yüksekokulu'nda atıl durumda bekleyen ve kullanılmayan futbol sahasında organik karpuz üretimine başlandı. Eğer olumlu sonuçlanırsa, bölge çiftçileri için altın değerinde bir kazanım olacak ve bölgede karpuz yetiştiriciliğinin önü açılacak.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elbistan Meslek Yüksek Okulu’na ait, atıl durumda bekleyen futbol sahasında organik karpuz üretimi yapılmaya başlandı. Bilimsel veriler çerçevesinde ekimi yapılan karpuz fidelerine kimlik bile verildi. Öyle ki Karpuz fidelerinin herhangi birinde yaşanması muhtemel olumsuzluk anında tespit ediliyor ve nokta atışla keşfi yapılıyor, çözüm noktasında yapılması gereken müdahaleler bilimsel çerçevede irdeleniyor. Futbol sahasındaki organik karpuz üretimi iyi neticeler verirse, Türkiye’nin 4. büyük ovasında karpuz üretimi ihracat yapacak derecede artacak.

Elbistan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, yapılan çalışmaların bölgedeki çiftçiler için umut verici olacağını aktardı. Binici, “Göreve geldikten sonra, bu alanın boş olduğunu ve hiçbir amaca hizmet etmediğini görünce, arkadaşlarla bu bölgenin bir şekilde organik tarıma açılabileceğini tartıştık. Arkadaşlarımızla burayı gidya (toprak düzenleyici) ve toprakla iyileştirme ile organik tarımın yapılabileceği kararına vardık. Burada ne ekebiliriz diye düşündük, karpuz ve kavun öne çıktı.
Yanı başında, Domates, Biber, Salatalık gibi ürünlerde denemelerimiz devam ediyor. Biz Karpuz ile ilgili olarak önce çitil yaptık. Çitilleri alıp uygun bir disiplin içerisinde bütün karpuzlarımızı belli bir düzen içerisinde yerlerine gömdük. Okulda görev yapan arkadaşlarımız bizlere destek olarak çapa yaptılar. Belli dönemlerde buraları sunacağız. Beklentimiz; Burada Karpuz’un organik olarak yetiştirilebileceğini ispatlamak. Ne kadar başarılı oluruz onu zaman gösterecek. Karpuzun da bilimsel olarak yapıldığında Elbistan’da üretilebileceğini ve bölge çiftçilerine para kazandıracağını göstermiş olacağız.” diye konuştu.
Binici, tarlanın 5-6 dönümlük bir alan olduğunu, dikilen karpuz fidelerinin yapraklarını açtığını ifade etti. Binici, şöyle dedi: "Önümüzdeki hafta biraz daha büyümüş olacak. Ürünler biraz daha ortaya çıktığında, kaymakamımızı ve ilçe tarım müdürümüzü buraya davet edeceğiz ve yaptığımız bu çalışmayı onlara sunacağız. Üniversitelerin, yetişmiş akademik düşüncelerini toplumla paylaşmaları gerekiyor. Bilgiler sadece raflarda kalmamalı. Onları toplum yararına kullanırsanız mantığını kaymakamımıza da anlatacağız. Kaymakamımız ve Tarım Müdürlüğü ekipleri, bölge çiftçilerimize bu durumu anlatır ve ikna eder diye düşünüyoruz. Burada karpuzun adeta şeceresini yazıyoruz. Kimliğini çıkarıyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler