Almanya'nın Dresten Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Michael Meurer, atipik egzama gibi genetik kökenli alerjik deri hastalıklarının tüm dünyada arttığını, ancak gelişmiş ülkelerde daha sık görüldüğünü bildirdi.
"Atipik egzama medeniyet hastalığı haline geldi" diyen Meurer, ABD ve Avrupa'da yapılan araştırmalarda atipik egzama hastalığının görülme sıklığının çocuk ve öğrencilerde yüzde
20'ye, toplumun genelindeyse yüzde 3'e ulaştığını kaydetti. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan, genetik kökenli deri hastalığının kesin tedavisi bulunmadığını, ilerlemesi halindeyse rutin ve astım gibi hastalıklara dönüşebildiğini kaydeden Meurer, 2002 yılına kadar tüm dünyada hastalığın tedavisinde kortizonlu ilaçlar kullanıldığını, ancak bunların da yan etkileri bulunduğunu bildirdi.
Hastalığın artışında, dünyadaki nüfus artışının yanında kentli çocuk sayısındaki artışın da etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Meurer, şunları söyledi: "Bu hastalık gelişmiş ülkelerdeki çocuklarda daha fazla görülüyor. Bunun nedeni, çocuklar artık çok steril ortamlarda büyüyor. Kağıt bezler kullanılıyor. Kıyafetleri her gün yıkanıyor, her gün
banyo yapıyor, sürekli ellerini yıkıyorlar. Tüm bu temizlik işlemleri ve steril ortamlar, çocukların doğal bağışıklık sisteminin oluşmasını engelliyor ya da zayıflatıyor. Medeniyet hastalığı haline gelen atipik egzama da bu ortamda vücutta genetik olarak da bulunduğu için ortaya çıkıyor. Türkiye gibi güneşi bol ülkelerdeyse görülme sıklığı, çok düşük oranlarda bile olsa, daha az."
"TEDAVİSİ KOLAYLAŞTI"
Atipik egzama tedavisinde artık kortizon yerine "pimekrolimus" maddesi içeren krem kullanıldığını belirten Michael Meurer, bu kremin 3 aylıktan itibaren bebeklerden başlayarak her yaş grubuna uygulanabildiğini söyledi. Meurer, şöyle konuştu: "Hassas deri alanlarında ve bebeklerde bile güvenle kullanılan bu krem cilde günde iki kez sürülüyor. Alevlenmeleri önleyen bu krem kortizon gibi çalışıyor, ancak yan etkisi yok. Krem sadece enfeksiyonlu bölgelerde uygulanmıyor. Önce enfeksiyon antibiyotikle tedavi ediliyor, ardından krem aşamasına geçiliyor. Kremin bir özelliği de tedavi hayat boyu süreceği için her dönemde uzun süreli kullanılabilmesi."