HABER

Atlasjet uçağı teknik arızadan dolayı düşmüş

ABD heyeti, İstanbul-Isparta seferi yaptığı sırada düşen yolcu uçağı enkazında inceleme yaptı. ABD heyeti, düzenlediği basın toplantısında uçağın pilotaj hatasından değil teknik arızadan dolayı düştüğünü açıkladı.

Amerika'dan Isparta'ya uçak kazasıyla ilgili inceleme yapmak üzere Isparta'ya gelen ve bir süredir araştırmalarını sürdüren heyet, bugün bir basın toplantısı düzenledi. Uçak düştükten sonra yapılan ilk incelemelerin ardından pilotaj hatasından dolayı uçağın düştüğünün açıklandığını belirten heyet üyesi Manuel Von Ribbeck, uçağın teknik arıza sonucu düştüğünü söyledi.

Türkiye'ye uçak kazasından sonra mağdur aileleri temsil etmek için geldiklerini söyleyen Ribbeck, Isparta'da düşen uçağın aynı modellerinden bu güne kadar 14 tanesinin daha düştüğünü dile getirdi. Ribbeck, yapılan bu kazada mekanik bir sorun olabileceği üzerinde durduklarını ifade ederek, açacakları davalarla hem uçak sahibi firmaya hem de hava yolları şirketinin üzerine gideceklerini söyledi.

Ribbeck, endişelendikleri tek konunun; kaza yapan uçağın arızalı olması nedeniyle bir süre önce ABD piyasasından kaldırılıp gelişmekte olan ülkelere satılması olduğuna dikkat çekti. Heyette yer alan Max Vermij ise uçağın güneydoğu bölgesine yani dağlık bölgeye uçtuğunu, uçağın normal şartlarda bu güzergahtan gitmemesi gerektiğini dile getirdi. Uçağı bilir kişi ile birlikte 2-3 saat incelediğini ve kendince bazı bilgilere ulaştığını belirten Vermij, uçağın dağa çarpmadan önce iniş takımlarının açık olduğunu ancak aynı zamanda da kanatlarının aşağıda olması gerekirken yukarıda kaldığını gördüğünü söyledi. Bu durumun aynı anda olmasının imkansız olacağını belirten Max Vermij, uçağın 2 bin metre yükseklikte uçtuğunu, uçağın dağa yaklaşırken kokpitten uyarı sinyallerinin alındığını, buda uçağın hızla yere yaklaştığı sinyallerinin olabileceğini dile getirdi.

Uçağın dağlık bölgeye çakılmadan önce pilot tarafından uçağın ön kısmının kaldırıldığını, bu durumda motorlara tam güç verildiğini, uçağın kuyruk kısmının dağa çarptığını ifade eden Vermij, uçağın bu şekilde dağa paralel olarak uçtuğunu, bu sırada kanatların ağaçlara çarptığını ve sağ kanadın bir kısmının koptuğunu söyledi.
Uçağın dağa paralel olarak zirveye uçarken motorların dağa takılarak koptuğunu söyleyen Vermij, motoru ve kuyruğu olmayan bir uçağın burnunun ağırlık merkezi gelmesinden dolayı direk olarak yere doğru ilerlediğini belirtti.

Hızla inen uçağın burnu ve kuyruğunun çakılarak tamamen parçalandığını ve gövdesinin de şiddetli bir şekilde yere oturduğunu anlatan Vermij, 32 yıllık uçak kazası deneyimlerine dayanarak uçağın teknik bir arızadan dolayı düştüğünü tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

İHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler