YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ato’dan Çinli İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanvekili Koray Güngör Şanal, Türkiye’deki yabancı sermaye yatırımları içinde Çin’in payının...

Ato’dan Çinli İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanvekili Koray Güngör Şanal, Türkiye’deki yabancı sermaye yatırımları içinde Çin’in payının yüzde 1 düzeyinde olduğunu belirterek, Çinli işadamlarına Türkiye’ye yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Şanal, Çin Büyükelçiliği’nin ticaret odalarının yapısının Çinli işadamlarına tanıtılması amacıyla Çin Türk Dostluk Derneği’nde düzenlediği Ticaret Odaları Yönetim Semineri’ne katıldı. Seminerde konuşan Şanal, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin aradaki coğrafi uzaklığa rağmen ticaret hacmini her geçen gün arttığını ve 2011 yılında 10 yıl öncesine göre 21 kat artış göstererek 24,1 milyar dolara ulaştığını söyledi. Rakam olarak ümit verici olan bu ticaretin Türkiye aleyhine geliştiğini anlatan Şanal, “Bugün Türkiye’de neredeyse Çin malı girmemiş ev kalmamıştır” dedi.

Ticari ilişkilerdeki bu tablonun Türkiye lehine çevrilmesi gerektiğine vurgu yapan Şanal, Türkiye’nin son 10 yılda 120 miyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çektiğini ve bunun yüzde 80’lik bölümünün Avrupa Birliği ülkelerinden geldiğini kaydetti. Şanal, halen 30 binden fazla firmanın yatırımının bulunduğu Türkiye’de Çin’in yatırımının yüzde 1’lik seviyede olduğunu belirterek, “Her yıl ortalama 90 milyar dolar yabancı sermaye alan ve dünyanın çeşitli bölgelerine yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım yapan Çin’in Türkiye’deki bu yatırım devede kulak bile değildir” diye konuştu.

Çin’le ortak yatırımlar şeklinde işbirliğine yönelmenin özellikle dış ticaret açığının dengelenmesi açısından faydalı olacağını da ifade eden Şanal, “Çin, Türkiye’nin AB ile gümrük birliğini, lojistik ve diğer avantajlarını dikkate alarak, istihdam yaratacak ve yeni teknoloji transferi sağlayacak alanlara doğrudan yatırıma yönelebilir” dedi.

Türkiye’nin özel sektör eliyle büyümeyi hedef aldığını anlatan Şanal, buna örnek olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kote olan firmaların değerinin 10 yılda 34 miyar dolardan 260 milyar dolara çıkmasını gösterdi. 2011 yılında 53 bin yeni şirketin kurulduğu Türkiye’nin coğrafi konumu ve diğer avantajlarıyla yatırıma uygun bir ülke olduğunu kaydeden Şanal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye dinamik yapısıyla tüm dünyadaki işadamları için açık pazar konumundadır. Yeni Türk Ticaret Kanunu’yla ticari hayata getirilen düzenlemeler, Türkiye’nin bu dinamik yapısını daha da güçlendirmiştir. Artık Türkiye’de yerli-yabancı firma ayrımı yapılmamaktadır. Türkiye’ye yatırım yapan her firma bizim firmamızdır.”

Çin Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Zhu Guangyao, ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michael Lally ile İsveç Ticaret Ofisi Bölge Müdürü Antonie Fanoun’un birer konuşma yaptığı seminerde ATO Dış Ticaret Müdürü Ferhat Akyüz de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ATO’nun örgüt yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler