HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ATO'dan Özel Sağlık Yönetmeliği'ne dava

ANKARA (ANKA) - Ankara Ticaret Odası (ATO), 15 Şubat'ta yürürlüğe giren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali için Danıştay'a dava açtı.

ATO, tarafından yapılan açıklamada, dava dilekçesinde, Sağlık Bakanlığı'na ait yönetmeliğin bazı maddelerinin hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü. Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce açılan 2 bin 500'e yakın özel dal merkezi, tıp merkezi ve polikliniğin kazanılmış hakları dikkate alınmadan, yerine getirilmesi imkansız yaptırımların getirildiğinin altı çizilen dilekçede, "Yeni yönetmelik hükümlerine göre, üyelere ait merkezlerin, aldıkları ruhsata göre serbest çalışması imkansız hale geldi" denildi.

"Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" ile "Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik"in yürürlükten kaldırıldığı hatırlatılan dilekçede, bunun telafisi imkansız zararlar oluşturacağına dikkat çekildi. Dilekçede, yeni yönetmelikte, özel dal merkezleri tanımının tamamen kaldırıldığı ve "özel dal merkezi" ruhsatı alan sağlık kuruluşlarından hiç bahsedilmediğine dikkat çekilirken, şu anda özel dal merkezleri için herhangi bir düzenleme bulunmadığı ve bu merkezlerin mevzuata aykırı hale getirildiği kaydedildi. Dilekçeye şöyle devam edildi:

"Anlaşmalı kurumlar, Bütçe Uygulama Tebliği ve Türk Tabipler Birliği (TTB) fiyatları üzerinden özel dal merkezlerinin faturalarına ödeme yapmaktadır. Bu tebliğ ile fiyatlar ve ilgili özel kuruşlar ile yönetmelikle yayınlanan işletmelerin ismi ve ne şekilde ödeme yapacağı belirlenmektedir. Bu nedenle dava konusu yönetmelikte yer verilmeyen özel dal merkezleri maddi kayıpla karşı karşıya kalacaktır."

-SAĞLIK KURULUŞLARINI TAŞIMAK İMKANSIZ-
Özel dal merkezleri de dahil halihazırda ruhsat almış olan özel sağlık kuruluşlarının en geç 4 yıl içinde yeni yönetmeliğe uyum sağlayarak ruhsat almaları, aksi halde uygunluk belgelerinin iptal edileceği hükmüne de dikkat çekilen dilekçede, mevcut özel sağlık kuruluşların yapılması mümkün olmayan değişiklik ve tadilatlara zorlandıkları ifade edildi. Mevcut özel sağlık kuruluşlarının 4 yıl boyunca tıbbi hizmet birimi, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve sağlık çalışanı ilavesinin tamamen yasaklandığı belirtilerek, şöyle denildi:

"İnsan sağlığı ile uğraşan kuruluşları bu şekilde sınırlandırarak gelişen cihazları almasını engellemek kuruluşlardan çok hastaları mağdur edecektir ve geri dönüşü mümkün olmayan yanlış teşhis ve tedavilere sebep olacaktır."

Geçmişte açılmış olan sağlık kuruluşlarının 4 yıl sonunda, "imar mevzuatında özel sağlık tesisi olarak ayrılan yerlere" taşınmasının istendiği, bu şartın büyük şehirlerde yerine getirilmesinin imkansızlığına da değinildi. Belediyelerin imar planı değişikliği yapmaması halinde çok sayıda özel sağlık kuruluşunun kapanacağı belirtilerek, "Özellikle büyük şehirlerde alan azlığı ve sağlık kuruluşu çokluğu dikkate alındığında merkezlerin büyük kısmının kapanmak zorunda kalacağı açıktır" denildi.

-"ÇOK SAYIDA SAĞLIK KURULUŞU KAPANACAK"-
ATO Başkanı Sinan Aygün, oda üyeleri arasında ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının da bulunduğunu belirterek, "Üyelerinin haklarını korumakla yükümlü olan odamızın bu davada taraf sıfatı bulunmaktadır" dedi. Yönetmelik nedeniyle çok sayıda özel sağlık kuruluşunun kapanacağına dikkati çeken Aygün, şöyle devam etti:

"Bu yönetmeliğin yürürlükte kalması, yüzlerce tıp merkezi, poliklinik ve muayenehanenin kapanması, milyonlarca dolarlık yatırımın çöpe gitmesi ve binlerce sağlık personelinin işsiz kalması anlamına gelmektedir. Yönetmelik ile özel sağlık kuruluşlarına büyük bir darbe indirilmektedir. ATO olarak yönetmeliğin iptali için dava açtık. Hukuka güveniyoruz." (ANKA)

En Çok Aranan Haberler