YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ato'dan Programlı Teftiş Eğitimi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı'nın Başkent'te Konaklama tesisleri, restoranlar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı'nın Başkent'te Konaklama tesisleri, restoranlar ile cadde ve sokak mağazalarında yapacağı programlı denetlemelere ilişkin bilgilendirme toplantısı, Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Haldun Hakçı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin yaptığı programlı teftişlerin, işverenlerin yasal düzenlemelere uyum sağlaması açısından yararlı olacağını belirterek, "Denetimler çalışma hayatının kaçınılmaz bir parçasıdır. Denetime alışmak zorundayız" dedi.

Hakçı, dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkelerin gücünün ekonomik gelişmişliğiyle ölçüldüğünü belirterek, Türkiye'nin 2011 yılında Çin'den sonra en çok büyüyen ülke olduğunu ve siyasilerin de bu büyüme oranıyla övündüğünü anlattı. Ekonomik başarının iş dünyasının başarısı olduğuna dikkat çeken Hakçı, şöyle konuştu: "İşçi olmadan ticari başarının olması mümkün değildir. İşçi ve işveren barış halinde iş hayatını sürdürmek zorundadır. Ülkelerin gerçek kalkınma hızı, refah seviyesi işçi ve işverenin uyumlu çalışmasıyla yükselir."

Ticaret hayatında zaman içinde önemli değişiklikler yaşandığını anlatan Hakçı, iş hayatında yaşanan sorunların başında işçi-işveren anlaşmazlıklarının geldiğini söyledi. İşçi işveren arasındaki sorunların mahkemelere yansıdığını anlatan Hakçı, şunları söyledi:

"2010 yılı itibariyle iş mahkemelerinde yaklaşık 330 bin dosya bulunuyor. Yargıtay'ın ilgili dairelerinde bekleyen dosya sayısı ise 120 bin. İşçi iş mahkemesine gittiğinde, işveren, belge alışkanlığı yasalarla örtüşmediği için haklıyken haksız duruma düşüyor. İş Teftiş Kurulu müfettişlerinin yapacağı bu denetimler işverenin eksiklerini tamamlaması, yasal mevzuata uyum sağlaması açısından önem taşıyor. Bu da özellikle iş mahkemelerinde işverenlerin işine yarayacak. Bu denetimler, eğitimler bir milat olacak.

İlerleyen dönemde artık denetimi biz ister hale geleceğiz ve 'lütfen bizi denetleyin' diyeceğiz."

TEFTİŞ DEĞİL ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ

İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanı Erol Güner de konuşmasında, yaptıkları teftişlerin teftişten öte bir eğitim çalışması olduğunu belirterek, "Amacımız ceza vermek değil, işverenlerimizin mevzuatı öğrenmesini ve uygulamasını sağlamaktır" dedi.

Programlı teftişlerde müfettiş heyetinin, öncelikle iş mevzuatına göre eksiklikleri belirlediğini anlatan Güner, şöyle konuştu: "Müfettişlerimiz işyerinin bir fotoğrafını çekiyor ve işverene anlatıyor. Eksiklikleriniz şunlar, bu eksiklikleri ne kadar sürede giderebilirsiniz diye soruyor ve işverene süre veriyor. O sürenin sonunda da eksikliklerin giderilip giderilmediğini kontrol ediyor. Özü bilgilendirme ve eğitme olan denetimlerimizde teftiş yapmıyoruz, ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz."

İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı'nın konaklama tesisleri, restoranlar ile cadde ve sokak mağazalarında yapacağı denetimlere ilişkin bilgilendirme toplantısını ATO Başkan Vekili Mehmet Aypek, ATO Meclis ve komite üyeleri ile yaklaşık 300 firma temsilcisi izledi. İş müfettişlerinin, denetim programı hakkında detaylı bilgi verdikleri toplantıda, katılımcılar da öğrenmek istedikleri konularda sorular sorarak cevap aldı.

Toplantının ardından ATO Yönetim Kurulu Üyesi Haldun Hakçı, çalışmalarından ötürü İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanı Erol Güner'e bir plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler