HABER

ATO'dan SSK ve vergi indirimi talebi

ADANA (İHA) - Adana Ticaret Odası (ATO), 13 ilin daha Teşvik Yasası kapsamına alınmasının ardından kapsam dışı illerdeki mağduriyetin giderilmesi için SSK ve vergi indirimi istedi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, yaptığı açıklamada, özel sektörün önünü açmak ve yatırım ortamını sağlamak amacıyla çıkarılan yasanın, birbirleriyle çok yakın olmasına karşın teşvikli ve teşviksiz illerde faaliyet gösteren işletmeler arasında haksız rekabete neden olacağından bir çok sancıyı da beraberinde getireceğini belirtirken, teşviklerin il ayrımı yapılarak değil bölgesel ve sektörel olması gerektiği yönündeki görüşlerini yineledi.

Teşvikli illerde faaliyet gösterecek işletmelerin, bedelsiz arsa ve arazi temini teşviklerinden de yararlandırılacağını, ayrıca gelir vergisi, SSK primleri ve elektrik enerjisinin bir bölümünün de Hazine tarafından karşılanacağını hatırlatan Baş, "Ülkemizin en önemli sorunu haline gelen işsizliği azaltmanın tek yolu, yatırım ve üretimde teşvik uygulamalarının yürürlüğe konulmasıdır. Güneydoğu'dan uzun yıllardır yaşanan yoğun göçün yarattığı ağır sosyo ekonomik tahribatın da bir sonucu olarak işsizliğin korkunç boyutlara ulaştığı Adana'nın DTP'nin ne kadar akılcı olduğu tartışılan kriterlerinin uygulanmasıyla bu imkandan yararlandırılmaması son derece üzücüdür. Bize göre mevcut uygulama, yatırım ve üretimin artmasını teşvik etmemekte, sadece teşvik dışında kalan illerde yatırım yapma düşüncesindeki yatırımcıları teşvikli illere yönlendirmektedir. Bu şekilde bir istihdama katkı sağlanamayacağı gibi önümüzdeki dönemde işletmeler arasında haksız rekabet ortamı oluşacak ve bölgesel farklılıklar artacaktır" dedi.

5084 Sayılı Teşvik Kanunu hazırlanırken ve sonrasında da kapsamı genişletilirken hangi alanların teşvik edileceği, belirlenen alanların ne oranda teşvike gerek duyduğu, bu amaç için ayrılacak kaynak, hedeflerin gerçekleşmesinde kullanılacak araçlar ve programın toplam maliyeti gibi teknik hesapların yapılmadığını kaydeden Baş, şunları söyledi:

"Tüm olumsuzluklara rağmen Teşvik Yasası konusunun bir yana bırakılarak, ekonomik anlamda özellikle istihdam konusunda sıkıntılar yaşayan illere farklı destekler uygulanmasının zamanı gelmiştir. Hükümetin kapsam dışı illerde yatırımı ve istihdamı desteklemeye yönelik ek önlemler alarak yaşanan sıkıntıları azaltabileceği kanaatindeyiz. Örneğin, yasa kapsamındaki illerde 30 işçi çalıştıran iş yerlerine sağlanan destek, yasa kapsamı dışındaki illerde faaliyet gösteren işyerlerine 100, 500 ve 1000 işçi çalıştırmaları halinde kademeli olarak verilebilir. Yine gelir vergisi sıralamasında dereceye giren işyerlerine kademeli indirim uygulanabilir. Bu işletmelere elektrik ve su giderleri konusunda destek sağlanabilir. Hükümetin kapsam dışındaki illerin mağduriyetine son verilebilmesi için bu konularda acilen yeni düzenlemeler yapmasına ihtiyaç duyulmaktadır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler