HABER

ATO'dan 'tatil' raporu

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'de, Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkelerin tümünden daha fazla tatil yapıldığını ortaya koydu.

ATO, 'Tatil Kriterleri Dosayı' başlığıyla hazırladığı raporla hangi ülkede ne kadar resmi ve idari tatil uygulaması bulunduğunu ortaya çıkardı. ATO'nun raporuna göre Türkiye'de resmi tatiller 13.5 gün olarak belirlenmiş ancak idari izin uygulamasıyla bu süre 17 güne çıkabiliyor. Buna karşın Almanya'da yıllık tatil günleri sayısı 9 ile 13 gün arasında değişiyor. Fransa'da 11 gün resmi tatil uygulanmasına rağmen bunun sadece 1 günü yasal olarak ücretli sayılıyor. İngiltere'de ise 8 gün olan resmi tatillerde ücret ödeme zorunluluğu bulunmuyor. 15 gün resmi tatil bulunan İtalya'da sadece 4 gün için ücret ödenirken Türkiye'de ise tüm tatil günleri için ücret ödeniyor.

Rapor'a göre Yunanistan'da yasal olarak 5 gün resmi tatil bulunurken, işverene bağlı olarak 1 gün, bakanlık kararıyla her yıl fazladan 5 gün tatil verilebiliyor. Belçika, Finlandiya ve Lüksemburg'ta 10 gün tatil bulunuyor. Litvanya'da 15 gün, İspanya'da 14 gün, Malta ve Avusturya'da 13 gün, Slovakya, İsveç ve Portekiz'de 12 gün, Çek Cumhuriyeti'nde 11 gün, Bulgaristan, Polonya, Estonya ve Güney Kıbrıs'ta 9 gün, Slovenya, Letonya ve İrlanda'da 8 gün, Romanya ve Hollanda'da 7 gün tatil yapılıyor.
OECD ülkelerinde de Türkiye'den daha az tatil yapılıyor. ABD'de federal düzeyde 9 gün tatil uygulanırken, Yeni Zelanda'da 11 gün, İsviçre'de 8 gün, Norveç'te 12 gün, İzlanda'da ise 7 gün tatil uygulaması bulunuyor. Japonya 15 gün, Singapur 11 gün, Çin 7 gün tatil yaparken, Güney Kore'de 18 gün tatil yapılıyor ancak sadece 1 günü için ücret ödeniyor. Meksika, Brezilya, Arjantin, İsrail, Macaristan ve Şili gibi ülkelerde de çalışanlar, Türkiye'ye göre daha az tatil yapıyor.

Tatil Kriterleri Dosyası ile ilgili bir değerlendirme yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'de, bazı AB ülkelerinin iki katı tatil yapıldığına işaret ederek, özellikle idari izin uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin üretime daha fazla zaman ayırması gerektiğini kaydeden Aygün, AB ülkelerinde tatil süresinin ortalama 10 gün olduğunu ve bazı ülkelerde ücret uygulaması bulunmadığını hatırlattı. Aygün, Türkiye'de tatillerin 17 güne kadar uzatılmasının milletçe bir rehaveti beraberinde getirdiğini öne sürerek uzun tatillerin üretim ve ticaretin konsantrasyonunu bozduğunu anlattı. Aygün, "Ancak Türkiye bu açıdan sosyal devlet ilkelerine AB ülkelerinden daha sadık" değerlendirmesinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler