ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Mart ve Nisan aylarının gelir ve kurumlar vergilerinin beyan dönemi olduğunu hatırlatarak, vergi mükelleflerine 'Vergilerimizi katlayalım' çağrısı yaptı. Aygün, "Bütün vergi mükelleflerini gönüllü vergi artırma seferberliğine katılmaya davet ediyorum" dedi.
Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, mükellefin vergi denetimlerinden köşe bucak kaçmadan rahat bir yıl geçirmesi için bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğinin bildiren Aygün, "Gelin tutumumuzu değiştirelim ve gönüllü olarak gelirlerimizi tam ve doğru olarak beyan edelim" dedi.
Maliye Bakanlığı'nın geçen yıl yaptığı denetimlerde sektörleri adeta mercek altına aldığını ve bir çok işyerinin defterlerinin incelediğini hatırlatan Aygün, "Bir çok üyemiz beni arayarak yardım istedi. Hepimiz sıkıntılı günler yaşadık. Bu yıl bunları tekrarlamayalım" ifadesini kullandı.
2005 yılının Türkiye açısından bir sıçrama yılı olması gerektiğine işaret eden Aygün, bunun da en önemli ayağının, kamu maliyesinin ayakta durması olduğunu vurguladı. "Hepimize görev düşüyor. Bize düşen görev, vergi matrahımızı doğru olarak beyan etmemizdir" diyen Aygün, şunları kaydetti:
"Bunu da gönüllü olarak yapalım ve Maliye'ye karşı alnımız açık çıkalım. Aksi halde, denetim elemanları 2005 yılı içerisinde daha sıkı bir denetim uygulayacaklar. Bu fırsatı vermeyelim. Bu günden söylüyorum, gelirini doğru beyan edip, maliyenin pençesine düşen arkadaşlarım beni aramasınlar. Vergi oranlarının düşürülmesi için bizler oda olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Buna karşın mükelleflerimizden, gönüllerinden geçen vergiyi beyan etmelerini değil, bunun üzerinde bir gönüllülüğü ortaya koymalarını, gerçek kazançlarını beyan etmelerini bekliyorum."
Vergilerin eksik beyanı yüzünden kesilen cezalar nedeniyle çok sayıda esnaf ve tüccarın iflas ettiğinin bilindiğini anımsatan Aygün, bu duruma gelmeden beyanların doğru yapılmasının şart olduğunu belirtti. Her Türk vatandaşının vergi denetmeni gibi çalışması halinde Türkiye'nin en büyük kara deliği olan ve Türkiye ekonomisinin yüzde 66'sını teşkil eden kayıt dışılığın önlenebileceğine dikkat çeken Aygün, "Esnaf ve tüccarımız aynı zamanda birer tüketicidir. Her arkadaşımız alışverişlerde fişini, faturasını almalıdır ve vermelidir. Bunu yapmadığımız sürece, fişsiz, faturasız satış yapılan işportadan ve sosyete pazarlarından da şikayet etme hakkımız kalmaz. Unutulmamalıdır ki, kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabet, ülkemizi olduğu kadar bizim üyelerimizi de zarara uğratmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.