HABER

Atom Enerjisi Kurumu, Şam'ın nükleer faaliyetlerini görüşüyor

BM'nin nükleer denetim kurumu, bir hafta sürecek olağan toplantısında Suriye'nin yasadışı nükleer faaliyetlerde bulunduğu yolunda görüş içeren raporu ve İran'ın nükleer faaliyetlerini tartışacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) yönetim kurulu, Suriye'yi yasadışı nükleer faaliyetleri üzerine kınaması yolunda ABD ve bazı ülkelerden gelen baskıların ortasında Viyana'da toplandı.

Bir hafta sürecek olağan toplantıda kurumun İran ve Suriye üzerine hazırladığı nükleer raporlar 35 üye ülkeye sunulacak ve değerlendirilecek.

Kurumun son raporunda, Suriye'de 2007 yılında imha edilen bir tesisin büyük olasılıkla bir nükleer reaktör olduğu sonucuna varılmıştı.

Suriye ise bu tesisin nükleer değil, askeri olduğunda ısrarlı.

ABD ve diğer Batılı müttefikleri, Şam'ın BM Güvenlik Konseyi'ne bildirilmesi konusunda bir süredir bastırıyor, ancak kimi ülkeler bu girişime muhalefet ediyor.

İsrail, ülkenin kuzeybatısında Deyr-ül Zor yakınlarında, sapa bir noktada bulunan ve nükleer reaktör olduğu iddia edilen tesisi, 2007'nin Eylül ayında bombalamıştı.

BBC'nin Viyana'daki muhabiri Bethany Bell, kimi diplomatların son üç senedir Suriye'de belli tesislere erişebilmek için uğraştıklarına ve son yaşananlar karşısında da diplomatlar arasında oluşan gerilimin giderek artmakta olduğuna dikkat çekti.

Bununla beraber Suriye'ye karşı karar tasarısı konusunda isteksiz olan kimi diplomatlar da Şam'ın daha fazla işbirliği teklif ettiğini ve ülkede mevcut isyan hareketi sürerken, baskı uygulamanın doğru olmayabileceğini savunuyor.

Suriye, uluslararası nükleer silahlardan arındırma antlaşması NPT'ye imza koymuş ülkeler arasında bulunuyor.

Antlaşma, Suriye'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimi dahilinde sivil amaçlı nükleer enerji için kendi yakıtını zenginleştirmesine imkan tanıyor.

Ancak Şam yönetimi ayrıca yeni bir nükleer tesis kurma planları olduğu takdirde, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nu bilgilendirmekle yükümlü kılan bir tedbir anlaşmasına da imza koymuştu.

Batılı diplomatlar, Suriye'yle ilgili bir karar tasarısı için oybirliğiyle olmasa da yeterli desteğin bulunduğunu belirtiyor.

İran'ın nükleer faaliyetleri de gündemin baş sıralarında olacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun son raporunda Tahran'ın düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum depolayarak BM yaptırımlarına direnmeye devam ettiği dile getiriliyor.

En Çok Aranan Haberler