Adıyaman’da faaliyet gösteren 5 yapı denetim firmasının Yapı Denetim Komisyonu tarafından kapatılması, "inşaat sektörünü durma noktasına getirdiği" iddiasıyla tepkilere neden oldu.
Basın açıklaması yapan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Abdurrahman Ünlü, il ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini öne sürdü. Adıyaman’da emlak alışverişinden inşaat malzemesi satışına, kalıp, demir sıva gibi emek yoğun işçiliklerden mobilya dekorasyon gibi imalat sanayine kadar bir durgunluk hissedildiğini söyleyen Abdurrahman Ünlü, şu ifadeleri kullandı:
"İnşaattaki durgunluk piyasada domino etkisi yapmıştır. Bu durum Yapı denetim yasasının yürürlüğe girdiği 2011 yılı başından itibaren yaklaşık 2 yıldır süregelmektedir. 2011 yılı başında Yapı Denetim Kanunu gereği ilimizde 8 yapı denetim firması kuruldu. Bu firmaların amacı daha etkin bir denetimle daha güvenli yapıların oluşumunu temin etmekti. Kurulan bu firmalardaki denetçi arkadaşlarımız konularında uzman en az 5 yıl tecrübeye sahip mimar ve mühendislerdir. Bu arkadaşlarımızın hemen tamamı Adıyaman inşaat piyasasına hakim, problemleri yakinen bilen uzman kişilerdir. Yapı denetim yasasıyla yapı denetim firmalarının denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Komisyonu'na verilmişti. İşte tam bu noktadan itibaren iş yapı denetim firmaları üzerinden hesaplar görülmeye başlandı. Bu andan itibaren Yapı Denetim Komisyonu, yapı denetim firmalarına sudan sebeplerle tutanaklar tutup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirmiş ve sisteme girmiştir. Bu bildirimlerde sanki ilimizde inşaatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden hatalar yapılıyormuş gibi izlenimler verilmeye çalışılmıştır. Daha sonra hiçbir sorgu-sual yapılmadan hiçbir savunma istenmeden var olan 8 yapı denetim firmasından aktif-yoğun olarak iş yapan 5 firmaya cezalar yağdırılmıştır. Süresiz kapatma cezası, 3 ay süreyle kapatma cezası, 1 ay süreyle kapatma cezaları alan firmalarımız bulunmaktadır. Bu 5 yapı denetim firmasının kapatılmasının Adıyaman ekonomisine yansımaları ise; yaklaşık 250 adet ruhsatlı ve devam eden inşaatın tüm faaliyetlerinin belli bir süre ile durması olarak yansıyacaktır. Bu 5 yapı denetim firmasının kapatılması; yaklaşık 110 mimar ve mühendisin belli bir zaman diliminde işlerinden olması demektir. İnşaat sektöründen geçimini sağlayan yaklaşık 20 bin inşaat emekçisinin mağdur edilmesi demektir. Doğrudan etkilenen bunca insanın yanında, bu insanların bakmakla yükümlü olduğu çoluk çocuğunun nafakasını bu bayram arifesinden kim verecektir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın il müdürlüklerindeki yapı denetim komisyonlarına bu kadar geniş ve ucu açık yetki verilmesi keyfiyeti doğurmuştur. Süresiz kapatma ve çeşitli cezalar alan bu 5 yapı denetim firmasına yönelik kararlar hakka ve hukuka dayanmamaktadır. Bu süresiz kapatma ve ceza işlemlerinin iptali ve sorumlular hakkında gereğinin yapılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz