Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde, ihracatçı ve ihracat yapmak isteyen sektör mensuplarına yönelik, ihracat mevzuatı, Bakanlık tarafından ihracata sağlanan Devlet yardımları, Ülke masaları ve Pazar araştırması konularının anlatıldığı ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’ gerçekleştirildi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan seminere, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mızrab Cihangir Deniz, Ekonomi Bakanlığı adına da İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Oral Akbay, Bakanlık uzmanları Hakan Murat Önder, Mehmet Ali Kılıçkaya, İrem İpekçi Konuk, Çağatay Başer, Yavuz Selim Özden, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Serbest Bölge Müdürlüğü ve Gümrük Müşavirleri ile çok sayıda sektör mensubu katıldı.
Seminerin açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mızrab Cihangir Deniz, 2008 yılında dünya ekonomisini etkisi altına alan küresel krizin özellikle finansal piyasaları etkilediğini, kriz döneminde Türkiye’nin ihracatında küresel ticaretteki daralmaya paralel bir küçülme görüldüğünü söyledi. 2008 yılında 132 milyar dolar olan toplam ihracatımızın 2009’da 102 milyar dolara gerilediğini, 2010 yılında başlayan artışla geçtiğimiz yıl 135 milyar dolara yaklaşıldığını kaydeden Deniz, “2012 yılı ilk 6 ay sonunda ülke ihracatımız 74 milyar doları aşmıştır. Ülke gruplarına baktığımızda ihracatımızın büyük bir bölümünü AB ülkelerine yaptığımız görülmektedir. (29,4 milyar dolar) AB’yi 19,9 milyar dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri izlemektedir. Temmuz sonu ülke ihracatımız 87 milyar doları aşmıştır” dedi.
Temmuz 2012 sonu itibariyle toplam kentin ihracatının 562 milyon doların üzerine çıktığını kaydeden Deniz, “ 2011 yılında 961 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaştık. Tarım ve hayvancılık 434 milyon dolarla sektörel bazda ilk sırada yer almaktadır. Onu, plastik, tekstil, madencilik, ağaç ve ahşap ile gıda sektörü izlemektedir. Antalya’nın ihraç ülkelerinin başında Rusya ve ardından AB ülkeleri gelmektedir. Ancak kentimizden, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine de, özellikle son dönemde ciddi ihracat gerçekleştirilmektedir. Irak’a 2011’de 41 milyon dolar, İran’a da 53 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Temmuz ayı verileri göz önüne alındığında, geçen yıl aynı aya göre ülkemizde ihracat yüzde 13 artmış, ithalat yüzde 2 azalmıştır. Avrupa'daki belirsizlik, Dolar-Euro dengesi ve TL'nin her iki para birimine karşı değerinde yaşanacak dalgalanmalar izlenmesi gereken konulardır. Bunun yanında Ortadoğu'daki gelişmeler ve Suriye’deki iç savaş da dış ticaretin yönünü belirlemede son derece önem arz edecektir” dedi.
Ekonomi Bakanlığı adına katılan İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Oral Akbay’ın T.C.Ekonomi Bakanlığı misyonu ve vizyonu başlıklı sunumu ile devam eden seminerde, Bakanlık uzmanları tarafından ‘Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi, Vergi, Resim ve Harç İstisnası Uygulama Usul ve Esasları’, ‘İhracata ait Esaslar’,’Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması’, ‘TURQUALITY’nin Desteklenmesi’, ‘Yurtdışı Fuar Destekleri’, ‘Pazar Araştırması ve Ülke Masaları’ ile ‘Irak Pazarı’ konularında katılımcılara detaylı bilgiler verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz