Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya domatesini ‘Made in Antalya’ adı altında markalaştıracaklarını söyledi.
ATSO Temmuz ayı olağan meclis toplantısı ATSo toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda konuşma yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak önce Antalya’nın en önemli sorunları ile ilgili anket uygulaması yaptı. ATSO Meclis üyeleri arasında yapılan oylamalarda Antalya’nın en önemli sorunu olarak Ulaşım ve imar planı daha çok oy topladı. Daha sonra ekonomik sorunları değerlendiren Budak ekonomi ile ilgili verilerde sıkıntılar olduğuna değindi. Sektörlerin ihtisaslaşması gerektiğini savunan Budak, “On yıldır koşturuyoruz. Maalesef arazi üretemedik. 5-6 bin dönüm arazi lazım bunun için” dedi.
Anket sonucu Antalya’nın en önemli sorunlarından olan ulaşım konusuna da değinen Budak, “Antalya’nın en önemli sorunu ulaşım çıktı. Torosların önünde sıkışmış bir kentiz. Bir türlü hinterlandımızı genişletemedik. Üleknin ulaşım ağına sağlıklı şekilde bağlanamadık. Ses duyurmaya çalışıyoruz. Hızlı tren gelsin dedik. Altında çok büyük sebep var. 2016’da hızlı trenle gelin diyoruz. Olmayabilir, bütçe bulunması, para kaynak bulunması zor olabilir, ama bunu programa alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Antalya domatesinin markalaştırılması ile ilgili de konuşan ATSO Başkanı Budak, “Ciddi bir bütçe aldık. Domatesi markalaştırıyoruz. ‘Made in Antalya’ markasında domatesin öne çıkarılmasına çalışıyoruz. Lojistik köy projesinin ilk adımı atıldı” ifadelerini kullandı. Ekonomik sıkıntıların giderilmesi konusunda bazen odaların eleştirildiğini ifade eden Budak, “Bir taraftan diyorlar ki odalar ne iş yapar? Ben de diyorum, ne istediniz de ne yapmadık. Odaların yapabilecekleri sınırlıdır. Biz ekonomi siyaseti yaparız. Örgütlü bir toplum olarak tam örneğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin her zaman açık veren bir ülke olduğunu ifade eden Budak,şunları söyledi:
“Cari açık ateşten gömlek oldu.Dövize ihtiyacımız var.Ayda 5 milyara ihtiyaç var.Yıllık 60 milyar eder.Döviz girmediğinde enflasyon artıyor.İşin dövizle ise döviz.TL ise dövizle uğraşma. Önümüzde ne olacağını bilemediğimiz bir dönem var. Tedbirli olmak lazım. Paranın sahipleri geriye çağıracak. Bugün olmazsa yarın. ABD’yi, Çin’i takip edin. Ekonomileri iyi giderse, küçülme değil büyüme olarsa sizden bu para çıkar. İllaki bu olacak. Tahmin edilen süre 2014 Mayıs.”
Turizm konusuna da değinen Başkan Budak 2013 yılında yüzde 7 artış göründüğünü ancak bu rakamın yanıltıcı olduğun belirtti. Haziran ve Temmuz aylarında rakamların sıfıra yaklaştığını kaydeden Budak, “Antalya’nın pik yaptığı sezon Haziran ve Eylül arası 1.3 milyon turist geliyor. Kötü bir tablo bu. Rus pazarı büyüyor ama Avrupa pazarı küçülüyor” dedi. Türkiye’de bir imaj bozukluğunun olduğunu vurgulayan Budak şöyle konuştu:
“İmajımızı düzeltmek zorundayız. Son olayların ne kadar etkisi oldun bilmiyoruz. Hesaplanamıyor. Batışlar hesaplanamıyor. Fakat turizmcilerin altyapısı güçlü. Erken rezervasyonla yüzde 60 halletmişler. Son dakikalarda sıkıntı var.”
Avrupa ülkeleri arasında turizmin yoğun olduğu ülkelerden bir tanesinin İspanya olduğunu hatırlatan Budak Haziran ayında İspanya’ya 6.4 milyon giriş olduğunu bildirdi. Antalya’nın ihmal edildiğini ifade eden Budak “Sahile oteller yaptık. Etrafına gecekondu, AVM yaptık. Niye gelsinler? Dünyanı en eski kentlerinden biri var, ayağa kaldırırsanız, kültür sanat yatırımı yaparsanız gelirler. Gelmesi için sebep olmalı” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 2013 yılı Antalya’nın Kadın Girişimciler Yarışması'nda başarılı olanlara plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz