YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atso, Yapı Denetim Sorununu Ele Aldı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Adıyaman'ın bina yapı denetim sorunları ele alındı.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Adıyaman'ın bina yapı denetim sorunları ele alındı.

Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen programa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu Oda Başkanları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelleri, Yapı Denetim Firma Yetkilileri ve Mühendisler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Ünlü, "İnşaat sektöründe son iki yıldır ciddi bir durgunluk yaşanmakta. ATSO olarak bu konuyla ilgili bir dizi araştırma yapma ihtiyacı duyduk. 2011 yılı içerisinde komşu illerindeki inşaat ruhsatı ile metre karesi ile ilimizde alınmış inşaat ruhsat metrekaresi karşılaştırıldığında bizleri tedirgin edecek bir durumla karşılaştık. 2011 yılında Malatya'da alınan inşaat ruhsat metrekaresi bir milyon iki yüz bin metre kare iken, bu rakam ilimizde yüz yirmi bin metre kare de kalmıştır.

Arada nüfus farkının iki kat olduğunu hesap ettiğimiz takdirde ruhsat alındaki on katlık farkını izah etmemiz mümkün gözükmemekte. Kaldı ki Adıyaman'da metre kare olarak tahakkuk etmiş inşaat ruhsatını uygulaması inşaat yapımında da ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bu konuyu enine boyuna irdelediğimiz de 2011 yılı başından bu yana uygulamaya giren yapı denetim kanunun uygulamasında ortaya çıkan problemlerin etkili olduğu kanısına varmış bulunmaktayız. Bu çerçevede yapı müteahhitleri, proje mühendisleri, yapı

denemim firmaları ile ciddi görüşmelerde bulunduk. Ayrıca inşaat malzeme satıcıları ve inşaata bağlı iş yapan sektörler aldığımız reaksiyonlara göre Adıyaman'da konut sektörünün özellikle durma noktasına geldiği aşikardır. Bu kapsamda üç kuruma büyük rol düşmektedir. Yapı denetim firmaları, Adıyaman Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüdür. Kurumların yetkilerini aşmaları veya birbirlerinin yetki ve sorumluluk alanlarına girmeleri önümüzdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesidir" dedi.

Daha sonra konuşan Yüksek İnşaat Mühendisi Adil Karakuş ise, "İnşaat sektörü bir ilin her şeyidir. Ekonomisinin lokomotifidir. İnşaat sektörünün olmadığı bir ilde ticaret durma noktasındadır. Eğer bir ilde inşaat sektörü durma noktasına gelmiş ise o ilde ticarette durma noktasına gelmiştir. Talep olan yerde mutlaka arzda vardır. Adıyaman'da nüfus artıyor. Köyden göçler oluyor. Yılda bin tane nikah kıyılıyor. Bin nikah demek bin konut demektir.

Adıyaman'da fiilen alınmış on tane ruhsat var. Bugün inşaat ruhsatı alsanız, ancak üç yıl içerisinde buna oturma raporu verme seyisine getirebilirsiniz. Buda üç bin konut demektir. Bir defa Adıyaman Belediyesi gerekli tedbirleri alma durumunda. Yapı denetim kuruluşları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyeler biz kanunları nasıl uygularız ki hem sağlam hem de ekonomik yapı yapar ve vatandaşları mutlu ederiz. İmar planında yoğunluğu değiştiremezsiniz. Değiştirmekte hoş değil. Dört katlı bir yere beş kat yapayım mantığı olmaz.

İmar planı hazırlanırken, o bölgenin kanalizasyon ve su şebekesi, yeşil alan, eğitim alanları nüfusu göre hesaplanır. Su basma yüksekliğinin kime ne zararı var. Evet, yönetmenlikte bir metre deniliyor. Neden Adıyaman'da elli santim uygulanıyor, şaşırdım. Adıyamanlı diyor ki benim binamın su basması üç metre olacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler