YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aü, Engelsiz Sınav Uygulaması Başlatıyor

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) yeni medya teknolojilerini kullanarak, görme engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle birlikte sınav...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) yeni medya teknolojilerini kullanarak, görme engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle birlikte sınav olmalarına olanak sağlıyor.

Görme engelli öğrenciler, artık bireysel yardımın yerini alan tablet bilgisayarların, çoklu dili destekleyen özellikleri ile sınav sorularını ve cevaplama sürecini kontrol edebilecekler. Sistemin üniversite için en önemli sosyal avantajı, görme engelli öğrencilerin bir arada sınavlara girebilecek olmaları. AÜ, Türkiye ve Avrupa’daki binden fazla görme engelli ve ağır görme bozukluğu olan uzaktan eğitim öğrencileri için önümüzdeki 12 ay içinde online sınavlarını tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirebilmelerini sağlamayı planlıyor.

AÜ, son yıllarda Türkiye sınırları dışından da öğrenciler alarak büyüyor. Türkçe’nin yanında Arapça, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde de eğitim veriyor. Açıköğretim öğrencileri arasında, üniversitenin herkese eşit fırsatlar sunma konusundaki kararlılığından etkilenen engelli öğrenciler de bulunuyor. Anadolu Üniversitesi’nin Türkiye’den ve Avrupa’dan tamamen görme engelli ya da ağır görme bozukluğu olan 1000’den fazla öğrencisi bulunuyor.

Tamamen görme engelli olan AÜ doktora öğrencisi Süleyman Arı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu teknolojiyi kullanmaya başlamadan önce değerlendirme süreci bir hayli kötüydü. Size soruları ve arasından doğru seçeneği bulacağınız şıkları yüksek sesle okumaya hazır bir yardımcıya her zaman ihtiyacınız oluyor. Tıpkı görebilen öğrenciler gibi biz görme engelliler de cevaplarımızı düşünürken sorunun tamamını ya da bir kısmını defalarca okumak istiyoruz. Fakat bu durumu sınav yardımcılarına açıklamak zor oluyor. Yeni teknolojik olanaklar sayesinde kulaklığınızla soruları tekrar tekrar dinleyebiliyorsunuz. Görebilen birinin sahip olduğu kontrol ve esnekliğe sahip oluyorsunuz. İşte bu sizin performansınızı sergilemenize yardımcı olacak bir sıçramadır.”

Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özgür Yılmazel şunları söylüyor: “Anadolu Üniversitesi engelli öğrencilerine kendini adamış bir üniversitedir. Onlara sunduğumuz teknolojik olanaklar görme engelli öğrencilere kendilerini geliştirmeleri için gerçek bir şans tanıyor. Ayrıca görme engelli uzaktan eğitim öğrencileri için giderek artan sayıda, farklı yabancı dil konuşabilen ve yılda ortalama 4 sınavda, bireylere yardım eden gözetmenlerin finanse edilmesi ve kaynak sağlanması sorunlarını da ortadan kaldırıyor. Kullanılacak sistem 36 dili destekliyor ve yaklaşık olarak bir görme engelli öğrenci için bir yıl boyunca sağlanan sınav yardımcılarının maliyetine denk geliyor. Üstelik öğrencilerimize eşit olanaklar sağlayabilmemiz konusunda bize oldukça yardım ediyor. Artık, yardımcı gözetmen olmadan normal öğrenciler ile birlikte sessiz bir şekilde sınav olabiliyorlar. Üniversitenin tüm grup için sadece tek bir sınav gözetmeni görevlendirmesi artık yeterli olacaktır.”

Görme engelli öğrencilere online sınav hizmeti sağlamak üniversite için önemli lojistik ve maliyet avantajı sağlıyor. Her bir görme engelli öğrencinin geleneksel yolla sınav olması güvenliği sağlamak için bir gözetmenle birlikte sınav kâğıdını ve potansiyel cevapları adaya okuyacak bir yardımcıyı gerektiriyordu. Yurt dışındaki öğrencilerin sayısı arttıkça üniversite, öğrencilerin bulundukları bölgeye doğru dili konuşabilen uygun bir sınav yardımcısı yerleştirmekte sınav organizasyonlarını zorlaştırıyordu.

Yeni sınav uygulamasının görme engelli öğrenciler için eski tarza kıyasla uygulanabilir bir alternatif sağlayacağından emin olmak için geliştirme ekibi Uzaktan Eğitim Birimi ile birlikte çalıştı. Uygulama örnek bir sınavla kampüsteki görme engelli öğrencilerle test edildi. Kullanan öğrenciler kullanılan teknolojinin kendilerine olan güvenlerini ve performanslarını önemli ölçüde arttırdığını belirttiler.

Anadolu Üniversitesi yeni sınav sistemini denemek ve geliştirmek üzere 1 haftalık eğitim oturumlarına katılmaları için Eskişehir’e yakın yerlerde yaşayan öğrencileri davet ederek bu yeni programı sunmaya başladı. Daha sonra gerçek sınav şartlarında kullanmaya yetkin olup olmadıklarını görmek için örnek bir test uygulandı.

Yrd. Doç. Dr. Özgür Yılmazel’in ekibi 6 aylık bir süreçte Türkiye çapında görme engelli öğrencilere sonraki 6 ayda da Avrupa’daki engelli öğrencilere bu eğitimi sağlamayı plandı. Eğitim tablet bilgisayarlar üzerinden, daha sonar da sınav merkezi olarak kullanılacak olan üniversitenin kendi ofislerinde yapılacak.

Şimdilik üniversite, çoktan seçmeli ve online olarak yönetimin kolaylığı açısından görme engelli öğrencilerin yeni sınav sistemine katılımını sadece kampüs içindeki bölüm sınavlarında kullanmayı planlıyor. Öğrenciler becerilerini geliştirdikçe, ve erişilebilirlik özellikleri geliştikçe hem ulusal hem de uluslararası online sınavlar yeniden planlanacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler