Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri atık malzemeleri kullanarak, matematik ve geometrik düzenleri estetik tasarımlara taşıdılar.
Bu yıl Üniversiteler arası seçme sınavı ile öğrenci alan İç Mimari Bölümü eğitim öğretim sisteminde Matematik ve geometrinin temel alındığı Oklidel biçimlerle uzay kafesleri “Penrose ve Mandelbort” sistemlerini kullanarak matematiksel çıkışlı tasarlar üretti.
“Çağımız eğitiminin algoritmik” sisteme dayalı teknoloji tasarım ilişkisinde doğanın anolojik yapısını inceleyerek ve doğadaki geometrik zekayı tasarımlarına taşıyarak üretiyorlar. Bu yıl birinci sınıfta 45 öğrenci eğitim gördüğünü belirten Temel Tasarım Dersi Öğretim Görevlisi Esma Civcir, “Çağımız akıl teknoloji ve estetiğin mutlak bütünlüğünü işbirliğini çağırıyor. Biz de bu çağrıya uyduk. Çağın teknoloji ve tasarım talepleri gelişen dünyada aynı zamanda doğanın bilgisini öğretilerini biçimlere tasarlara taşıdık. Öğrenciler temel tasarımda ‘basic design’ temellerini sağlam akılcı estetik bir matematiksel düzenden alıyorlar” dedi
Civcir, “Gelecekte tasarımın temellerinde tesadüflere yer yok. Sanat estetik doğanın içinde gizli olan matematiksel örgüyü görebilen tasarımcıların kozmosun talep ettiği ritmine uyan tasarlar üretmeyi gerektiriyor. Aynı zamanda dönüşüm ve doğadaki atıklarla da ilgilenmek zorunda geleceğin tasarımcıları iç mimarları. Bu anlamda da elde ve çöpte bulunan malzemelerle tasar üretmek zorundalar. Derslerimizde Fakültenin atıkları doğal malzemeler doğanın içindeki biçimler seçilenler tasarıma taşınıyor” şeklinde konuştu.
‘Gelecek doğayı algılayan koruyan dönüştürebilen, en az enerji ile en insana göre ekolojik ekonomik estetik iç mekanlar insanlar için mekansal ürünler tasarımlar üreten gençlere yer açıyor’ diyen Civcir, “Bizler de Bölüm olarak geleceğin tasarımcıların aklın teknoloji ile doğanın uzlaşmasında yaratıcılıklarını kullanmasını sağlamaya yönlendiği bir eğitim sunmaya çalışıyoruz. Ülkemizde matematik eğitiminin yöntem ve metodlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Matematiği öğrenmenin yolları için de sanat tasarım yoluyla öğrenmek neredeyse zorunlu. Özellikle batıda bu devrin başarıldı. Bizde çok geç kalındı düşüncesindeyim Matematik dersi doğanın içinden başlamalı, yapraklarının dizilmesindeki sayı sisteminden doğadaki altın orandan. Geometri doğadan öğretilerek başlanırsa öğrenciler matematik derslerini severek ve üç boyutlu ve çok boyutlu görmeye başlayabilirler. Toplumların matematik öğrenme düzeyi ve bilgisi önemli bir bilimsel gösterge olarak kabul görmektedir. Geometrik biçimlerle matematik öğretme görme engelliler için de önerdiğimiz bir ‘metod’dur.”
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde atıkları sanata dönüştüren ekipte, A.Ü. İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Yard.Doç. Dr. Ayşegül Güzel (Mimar), Temel Tasarım Dersi Öğretim Görevlisi, Esma Civcir Öğrenciler: Ayşe Yeşilyurt, İzel Özatak, Gülay Ağaoğlu, Serhat Diri, Ayşenur Cevrin, Rengin Bahur, Merve Güven, Vildan Ömercikoğlu, Efkan Yıldırım, Gülminaz Kamilcihan, Burak Gümüş, Döndü Yüksel , Pelin Bekbulat, Muhammet Akdiş, Can Arık, Şeyma Taşkıran, Fatma Menekşe Çelik, Ezgi Gizem Yaşar, Ezgi Şeker, Hande Manav, Samet Demirel, Tuğçe Aydoğdu, Tuğçe Hasırcılar, Tuğçe Tuna, Rauf Aliyev, Okşan Ölmez, Mustafa Aydın, Merve Gençoğlu, Sefa Karali, Aycan Kaya, Elçin Çaylar, Ali Tayyip Önal, İnci Şelale Kıroğlu, Sefa Cengiz, Merve Kurt, Ayfer Korkmaz, Yasemin Sarıca, Hale Çokyiğit, Ekin Bilgesu Şenol yer aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz