YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aü'de İlk Yardım Semineri Yapıldı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Gönüllü Toplumsal Hizmetler Kulübü ile Kızılay Kulübü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği "İlk Yardım...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Gönüllü Toplumsal Hizmetler Kulübü ile Kızılay Kulübü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği "İlk Yardım Eğitimi" semineri, Kongre Merkezi Kırmızı Salonda yapıldı.

Üniversite öğrencilerini ilk yardım konusunda bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen seminere, Türk Kızılayı Eskişehir Şubesi eğitmenlerinden Ezgi Eröz katıldı.

Eröz ilk yardımla ilgili teorik bilgileri aktardı. İlk yardımın doğru bilinen yanlışlarını, hastalara yapılan yanlış müdahaleleri ve sonuçlarını örnekler üzerinde açıkladı.

Bebekler ve kronik rahatsızlığı olan kişiler başta olmak üzere boğulma, yanma gibi durumlarda hastanın, hasta yakınlarının ve hastaya ilk yardımda bulunacak kişilerin neler yapması gerektiğini ayrıntılı olarak anlatan Eröz, "Yanık bölgenin yoğurt, diş macunu gibi yanlış yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılıyor. Yanık üzerine kesinlikle hiçbir şey sürmüyoruz, yanığı nemli bir bezle örtüyoruz ve su toplamış bölgeyi kesinlikle patlatmıyoruz" dedi.

Çamaşır suyu gibi kimyasal bir madde içen kişinin kesinlikle kusturulmaması gerektiğini belirten Eğitmen Eröz, "Bir litre suya bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat koyarak karıştırıyoruz ve zehirlenen kişinin bunu içmesini sağlıyoruz. Ayrıca, zehirlenme vakalarında 114 Zehir Danışma Hattını arayarak gerekli bilgileri ve yardımı alıbiliriz" diye konuştu.

Eröz, sara hastası olan kişilerle ilgili olarakda "Sara nöbeti süreci tamamlanana kadar bekleyin. Nöbet geçiren kişinin çenesini açmaya çalışmayın, çenesini kırabilirsiniz. Bir şey içirmeye çalışmayın, boğulmasına yol açabilirsiniz. Sizin yapacaklarınız onun nöbetini engelleyemez, nöbetin süreci tamamlaması gerek" diyerek uyarıda bulundu.

Yanıklar, kırıklar ve yılan sokmalarında yüzük, bileklik vb. takıların çıkarılması gerektiğini vurgulayan Eröz, "Yoksa hastanın takı bulunan uzvunu kaybedebilir. İllk yardımı yapan kişi olarak bu durum sizin sorumluluğunuzda" şeklinde konuştu.

Kalp masajının önemine değinen Eröz "Nabzı doğru ölçmek ve kalbin çalışıp çalışmadığını doğru algılamak çok önemli. Çalışan kalbe kalp masajı yaparsanız, kalbi durdurursunuz" uyarısında bulundu.

Eğitmen Eröz sunumunu tamamladıktan sonra öğrencilere; suni teneffüs, Heimlich Manevrasıyla kalp mesajının yanı sıra hasta taşınmasını, trafik kazalarında hastanın araçtan çıkarılmasını, koma ve şok pozisyonunun yapılacağı durumları uygulamaları olarak gösterdi.

Gönüllü Toplumsal Hizmetler Kulübü Başkanı Nilcan Gündüz, Eröz'e teşekkürlerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler