HABER

Av eti, başınıza dert açabilir

İSTANBUL (İHA) - Av etinden aldığı bir mikrop veya parazit yüzünden yıllarca hastane kapılarında dolaşan veya yediği av etinden zehirlenip yataklara düşen ve hatta ölenlerin olduğu bir gerçek... Çünkü, genelde yerleşim yerlerinden uzak ve yüksek rakımlı yerlerde beslenen hastalıklı hayvanların da avlanmaları mümkün... Bazen de avcıların kusurlarından dolayı, sağlıklı etlere mikroplar bulaşabiliyor ve sağlık için tehlikeli olabiliyor. Bu konudaki riskleri bertaraf etmede veteriner hekimlere danışılması ise büyük önem taşıyor.

İHA muhabirinin, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı'ndan edindiği bilgilere göre, yağdan ve bağ dokudan fakir, fakat proteince zengin ve lezzetli olan av eti iyi işlenmediği ve sağlıklı şekilde tüketilmediği takdirde, birtakım riskler ortaya çıkıyor. Bunların başlıcaları da, av hayvanlarından insanlara geçen paraziter ve mikrobiyel hastalıklarla, av etinin sebep olduğu zehirlenme vakaları...

Uzmanlar, av etlerinin yeterince pişirilmeden (özellikle av sırasında ateşte pişirmede) tüketilmesiyle, etlerde bulunan bazı parazit (tirişin ve sistiserk) larvalarının alınması sonucunda, bu hastalıkların ortaya çıktığını bildiriyor. Yaban domuzlarında çok az da olsa trişin (Trichinella spiralis) parazitinin bulunduğunu ve bu eti tüketenlerde tedavisi çok zor olan trişin hastalığının (beyin, kalp, göz gibi organlarda kistler) ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar, yine aynı şekilde geyik etlerindeki sistiserk (Cysticercus cervi) larvalarının alınması sonucunda da sistiserk kistlerinin meydana geldiğini kaydediyor.

MİKROBİYEL HASTALIKLAR Uzmanlar, av hayvanlarından çeşitli mikrobiyel hastalıkların insanlara da geçebildiğini belirterek, bütün mikrobiyel hastalıkların, etlerin yeterince pişirilmeden yenilmesi, av hayvanlarının yüzülmesi ve parçalanması sırasındaki bıçak kesikleri ve kemik batmaları sonucunda bulaşabildiğini hatırlatıyor.
Av hayvanlarının kurşun veya saçma ile vurulmalarının, derideki ve bağırsaklardaki mikropların ete bulaşmasına sebep olduğunu ifade eden uzmanlar, aynı şekilde, avcıların bağırsakları çıkarmada geç kalmaları veya vurdukları avları geç bulmaları sebebiyle, bağırsaklardan ete mikrop bulaşmasının olabileceğini bildiriyor.
Uzmanlar, iç organların dikkatli çıkartılmaması ve çıkartıldıktan sonra karın boşluğuna doldurulan ve temiz olmayan bez, ot gibi cisimlerin de, yine etlere mikrop bulaşmasına sebep olabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, bu ve buna benzer işlemler sonucunda etlere bulaşan bağırsak mikropları ve diğer kokuşma yapıcı mikropların, salgılamış oldukları toksinlerle zehirlenmelere sebep olabileceği uyarısında da bulunuyor.

Uzmanların kaydettiğine göre, av hayvanlarında bulunan hastalıklar şunlar:
Şarbon (Bacillus anthracis), Leptospiroz (Leptospira interrosgans), Tüberküloz (Verem), Salmonelloz ve Kuduz: Yaban domuzu, karaca, geyik ve tavşan. Brusellozis (Brucella abortus): Yaban domuzu ve karaca. Peynir hastalığı (Brucella ovis): Yaban koyunu ve yaban keçisi. Akdeniz humması (Brucella suis): Geyik ve tavşan. Tularemi (Pastaurella tularensis): Yabani ada tavşanı, tavşan ve sülün. Kızıl (Ersipelothrix rhusiopathia): Yaban domuzu, tavşan ve karaca. Ornitoz (Chlamidia ornithosis): Av kuşları.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler