YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrasya Maratonu’nda Yaşanan Ölüm, Sporcu Sağlığını Gündeme Getirdi

34. Vodafone Avrasya Maratonu’na katılan Ali Ferda Anıl’ın hayatını kaybetmesi üzerine, sporcuların ani ölümleri yeniden...

34. Vodafone Avrasya Maratonu’na katılan Ali Ferda Anıl’ın hayatını kaybetmesi üzerine, sporcuların ani ölümleri yeniden gündeme geldi. Doç. Dr. Hakan Dinçkal, “30-45 yaş aralığındaki insanların yarışlı sporlara katılmaması gerekir” dedi.

Spor yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler veren Kardiyolog Doç. Dr. Hakan Dinçkal, “Sporcu ölümlerini ikiye ayırıyoruz. Ani sporcu ölümleri 30 yaş altı ve 30 yaş üstü ölümleri. 30 yaş altı sporcu ölümleri daha çok yapısal kalp bozukluklarında oluşuyor. Bu hastalıkların sık görülme nedenleri kalp kısının kalınlaşması. Ayrıca kalp kası intihabı önemli nedenlerden biri olabiliyor” şeklinde konuştu.

Sporcu sağlığında kalp ritminin önemine vurgu yapan Hakan Dinçkal, “Ritim bozuklukları sporcu ölümlerinde önemli bir neden olabilir. Bazı durumlarda sporculara dışarıdan gelen darbeler de aynı şekilde ölüme sebebiyet verebilir. Bunlar genel olarak sporcu ölümlerinin nedenleridir. Maraton sporları gibi çok ağır sporlarda ani sıvı ve tuz kayıpları ısı yükselmelerine bağlı ölümlere yol açabiliyor. Bir de bunların dışında bazı uyarıcı maddeler, yüksek miktarda kafein içeren maddeler sporcu ölümlerine neden olabilir” diye konuştu.

Spordan önce beslenme konusuna değinen açıklamalarına şöyle devam etti:

“Spor yapmadan önce ağır beslenmemek lazım.Çünkü mide sindirme amaçlı kan toplayacak aynı şekilde vücutta kasların ihtiyacı için kan toplayacak. Böylece vücut içerisinde birbirleriyle savaş edeceklerdir. Bu yüzden spor yapmadan en az 2 saat önce beslenmek gerekir. Maraton türü sporlarda önceden su kaybedeceğim diye çok fazla su içmekte tehlikeli. Herkes kendi ihtiyacı kadar su içmelidir. Tuz kaybı kısmen vücutta tuzun azalmasına neden oluyor. Bu nedenle aşırı tuz kaybı ötürü tuzsuz su içmek vücutta sıkıntı yaratabiliyor. Buradaki yapılması gereken en önemli şey vücudumuzun ihtiyacı kadar su tüketilmesi. Önceden 10-15 kilometre maraton koşacağım diye 2-3 litre su içmek gibi bir tavır sergilemek çok doğru değil.”

Doç. Dr. Hakan Dinçkal, amatör sporcular için de önerilerde bulunarak, “Sporcunun doktor kontrolünden geçmesi çok önemlidir. Ailede ölüm riski belirlenmesi beraberinde fizik muayenesi artı elektro muayene, yani halk dilinde kalp şeridi yapılması gerekir. Bu tetkikler daha uygundur” dedi.

Özellikle 45 yaşından sonra ağır sporlar yapılmamasını öneren Dinçkal, şunları söyledi:

“Bu yaşlardaki insanların yarışlı sporlara katılmaması gerekir. Ani ölüm dünyanın en önemli sorunu çünkü bunlara önceden müdahale edemiyoruz. Bütün dünya bir risk altında Burada yapılacak en önemli şey herkesin tekrar canlandırma işleminden haberdar olması ve bunu herkesin kullanıyor olması gerekiyor.”

Hakan Dinçkal, “defibrilatör” denilen kalp şok cihazını yetişkin olan herkesin eğitimle kullanabileceğini de belirterek, bu cihazların merkezi yerlere yerleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler