HABER

Avrasya Tüneli inşaatı devam ediyor

Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafeyi 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli’nde çalışmalar devam ediyor. Boğaz’ı altındaki 3.4 kilometrelik bölümün 2.2 kilometresi kazıldı.

Avrasya Tüneli inşaatı devam ediyor

Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafeyi 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nde çalışmalar devam ediyor. Boğaz'ı altındaki 3.4 kilometrelik bölümün 2.2 kilometresi kazıldı.

Denizden en derin noktanın aşıldığını ve en riski kazı çalışmalarının geride kaldığını belirten uzmanlar, 1.2 kilometre sonra Avrupa yakasına ulaşacaklarını söyledi.


AVRASYA Tüneli projesinde inşaat çalışmaları sürüyor. Toplam 14.6 kilometrelik projenin deniz altında yapılan kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı. TBM adı verilen Tünel Kazma Makinesi, 3.4 kilometrelik yolun 2.2 kilometresini geride bıraktı.

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ile TMB'in ulaştığı son noktada, denizden 85.3 metre aşağıda biraraya geldik.

Arıoğlu, Avrasya Tüneli'ne özel tasarlanan TBM'in Avrupa yakasına ulaşması için 1.2 kilometre mesafesi kaldığını ve kazının ağustos ayına kadar tamamlanacağını söyledi.


İŞİN ZORU BİTTİ

Arıoğlu, kazı çalışmaları başlamadan önce de gemiden yapılan özel deliklerle zemin testi yaptıklarını söyledi.

Sondaj sonrası deniz altındaki kazma çalışmalarının belirlendiğini söyleyen Arıoğlu, "TBM günde ortalama 10 metre kazıyor ve 24 saat çalışıyor.

Belli aralıklarla bakımı yapılıyor. Deniz seviyesinden en derin nokta olan 106.4 metrelik mesafeyi geride bıraktık. İşin en zor bölümü geçildi.

Şimdi her metrede 5 cm yükselerek yola devam ediyoruz” dedi.

Projenin tümü değerlendirildiğinde işin yüzde 47'sini tamamladıklarını belirten Arıoğlu, resmi açılış takviminin Mart 2017 olduğunu, ama hedeflerinin Ekim-Kasım 2016'da bitirmek olduğunu kaydetti.


24 SAAT İZLENECEK

Tüneldeki güvenlik çalışmaları hakkında bilgi veren Teknik Ofis Şefi Öncü Gönenç, her 200 metrede bir kaçış noktaları yer alacağını söyledi.

Tünelin 24 saat izleneceğini belirten Gönenç, "İsteyen bu odalarda yardım bekleyecek, isteyen yaya olarak dışarı çıkacak” dedi.

Deprem riskine karşı da önlem alındınğını belirten Gönenç, tünelde zorlanma ve büyük çatlaklar olmaması için sismik conta denilen ve halka şeklinde tünelin tamamını çevreleyen koruma sisteminden faydalandıklarını dile getirdi.

Çalıştıkları TMB ile ilgili bilgi veren Gönenç, "10-11 bar basınç altında çalışılıyoruz. Denizin dibindeyiz ve deniz suyunu içeriye almamak için katı atığı bulamaçla birleşirmek zorundayız.

Tüneldeki borularla hafriyatı tünel dışına çıkarıyoruz. Tünel dışında ise içinde killi su karışımı olan havuzumuz var. Bu alanda hafriyat ayrışıyor. Ayrışan hafriyat kamyonlarla döküm alanına gidiyor.

Günde ortalama 3 bin 500 ton hafriyat çıkıyor” dedi. İş güvenliğine özen gösterdiklerini belirten Gönenç, tünelde her biri 20 kişilik 2 yaşam odası bulunduğunu belirtti.


Avrasya Tüneli inşaatı devam ediyor Avrasya'dan notlar

*Kazlıçeşme ve Göztepe arasında hizmet verecek Avrasya Tüneli'nden otomobiller, minibüsler geçiş yapacak. Ağır taşıtlar, motorsiklet, bisiklet ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.

*Tünel geçiş ücreti 4 dolar+KDV olarak belirlendi. Ücret her yıl enflasyon oranında artacak.

*Tünelde 200 metrede bir kaçış odaları yer alacak. bu odalar ve tüm tünel 24 saat izleyerek müdahale edilecek.


* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Avrasya Tüneli Projesi'nin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.'yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

* Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.(ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağı. 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 dolar olan toplam yatırımın 285 milyon 121 bin 188 doları özkaynak olarak, 960 milyon doları kredi ile finanse edilecek.

*Tünelden ilk 3 yılda günde ortalama 90 bin araç geçmesi bekleniyor. 3 yıl sonrası öngörülen rakam ise 130 bin.


Tünel güzergahı Avrasya Tüneli Projesi üç bölümden oluşuyor; Kazlıçeşme'den Sarayburnu'na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun yaya köprüsü de üst geçit olarak inşa edilecek.

Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak. İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek.

Deniz tabanının en yakın noktada 27 metre altından geçecek. Tünel Açma Makinesi ile geçilecek uzunluk 3.4 kilometre ve TBM kazı çapı 13.7 metre olacak. Projenin Asya yakası yaklaşım yolu başlıklı bölümü ise D-100 karayolu, mevcut Eyüp Aksoy Köprülü Kavşağı'ndan Göztepe Kavşağı'na kadar olan 3.8 kilometrelik yolu kapsıyor.

Burada yol 8 şeride çıkarılacak ve bağlantı yolları iyileştirilecek. (Hürriyet)

















































Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafeyi 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nde çalışmalar devam ediyor. Boğaz'ı altındaki 3.4 kilometrelik bölümün 2.2 kilometresi kazıldı.

















En Çok Aranan Haberler