HABER

Avrupa basınında bugün

LONDRA (İHA) - Alman gazetesi Die Welt, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Türkiye gezisi çerçevesinde, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendiriyor. Gazeteye göre Schröder'in destek ilanından sonra, Türkiye'nin birliğe katılım görüşmelerine başlamasının ertelenmesi zor olacak.

Die Welt, Türkiye-Almanya ilişkilerinin yakınlığı nedeniyle, Alman politikacıların bu konudaki açıklamalarının Türkiye'de ayrı bir ağırlık taşıdığı yorumunda bulunuyor. Türkiye'nin değerler ve hukuku kavrayış açısından hala Avrupa'dan oldukça uzak olduğu yorumunu yapan Die Welt, "Eğer Türkiye Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyorsa, önümüzdeki 10 yıl içinde bir çok Türk zannettiğinden çok daha fazla değişim geçirmek zorunda" diyor.

Bir diğer Alman gazetesi Der Tagesspiegel ise, Türkiye'nin sırtını Almanya'ya değil, öncelikli olarak kendine yaslaması gerektiğini yazıyor. Gazete, Alman politikacıların güçlü ifadelerden kaçınması gerektiğini, çünkü Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanlarında Avrupa Birliği kriterlerine uyum sağlayabileceğinin garantisi olmadığı yorumunu yapıyor. Der Tagesspiegel'e göre konuya ilişkin nihai karar da sadece bu kriterler çerçevesinde alınmalı.

LAHEY'DEKİ KARAR ORTA DOĞU SORUNUNU ÇÖZÜMLEMEZ Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine'da yer alan haberlerden biri de Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda dün başlayan İsrail'in Batı Şeria'daki duvarına ilişkin dava.
Gazete uluslararası mahkemenin konuya ilişkin alacağı kararın, Orta Doğu sorununu çözümlemeyeceğini yazıyor. Sorunun ancak tüm tarafların gerekli kararlılık, cesaret ve gücü göstermesiyle çözülebileceğinin belirtildiği haberde, "Şu anda ise bunun hiç bir işareti yok, bu durumun nedeni ise hukuksal sorunlar değil" deniliyor.
Gazeteye göre uluslararası mahkemenin alacağı karar, hukuksal sonuçları itibarıyla değil propaganda gücü nedeniyle önem taşıyan bir karar olacak.
Avusturya gazetesi Der Standard, Avrupa Birliği'ne yeni üye olan ülkelerin, hareket özgürlüklerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle düş kırıklığına uğramakta haklı olduklarını yazıyor.
2002 yılında İsveç, Danimarka, İngiltere ve Hollanda'nın yeni üyelere istihdam piyasalarına serbest giriş hakkı vaat ettiklerini belirten gazete, bu ülkelerin verdikleri sözden dönmelerine gerekçe olarak ekonomik koşulları göstermelerinin inandırıcı olmadığını kaydediyor.
Der Standard Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin getirecekleri sınırlamalar konusunda en baştan açık sözlü olduklarını ancak bu ülkelerin kaygılarının meşruiyetinin de tartışmalı olduğu yorumunu yapıyor.

"ÜYELERİ HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜNDEN YOKSUN BIRAKMA ADİCE BİR NUMARA" Çek Cumhuriyeti'nin Lidove Noviny gazetesi de kendisi gibi AB'ye yeni üye olacak ülkelerin hareket özgürlüklerine getirilen kısıtlamalara değindi.
Gazete, halkın yüzde 90'ının yurtdışında çalışma ve yaşama niyetinde olmadığını, böyle bir şeyi de ancak kısa dönemli olarak yapacaklarını yazıyor.
Diğer taraftan, Avrupa Birliği üyelerini istedikleri yerde yaşama ve çalışma hakkından yoksun bırakmanın adice bir numara olduğu yorumunu yapan gazete, Çek hükümetinin Avrupa Birliği'nin yeni üyelerini küçük düşürücü muameleleri şiddetle protesto etmesini istiyor.
İsviçre'nin Le Temps gazetesi ise göçmen sorununu nüfus krizi çerçevesinde ele alıyor. AB üyesi olmayan Le Temps, İsviçre'nin şu anda ayakta kalabilmesini göçmenlere borçlu olduğunu yazıyor.
Haberde, ülkedeki yabancı düşmanlığının aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi'nin gösterilmesinin yanlış olduğu ve göçü sınırlamak isteyen bu partinin ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.
Le Temps'e göre partinin izlediği politika gerek ülkenin zayıflamasına, gerekse partinin itibarının zedelenmesine yol açabilir.

ALMANYA TÜRKİYE'YE BİRLİK ÜYELİĞİ İÇİN GÜÇLÜ BİR DESTEK VERİYOR
İngiliz basınından Financial Times gazetesi de, Schröder'in Türkiye gezisine yer verdi.
Haberde Almanya başbakanının, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme arzusuna güçlü bir destek verdiği yazıyor.
Gazete, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da birlik üyeliğine yönelik siyasi ve sosyal kriterlere uyum sağlamak için, Türkiye'nin elinden gelen her şeyi yaptığını söylediğini kaydediyor.
Bir başka İngiliz gazetesi Guardian da, 1 Mayıs'ta Avrupa Birliği üyesi olacak 10 ülkeden eski üyelere olası göçü önlemeye yönelik önlemleri değerlendiriyor.
"Çeşitliliğin Şerefine" başlıklı makalede, yapılan bir kamuoyu yoklamasına yer veriliyor. Bu kamuoyu yoklaması sonucunda, ülkedeki her 10 beyazdan 4'ünün, Asya kökenli veya siyah bir komşu istemedikleri ortaya çıktı. Ancak bu araştırmanın, bulvar basınının yurtdışından çingene akını konulu, asılsız haberler yaptıkları bir sıraya rastladığı da belirtiliyor.
Gazete, tüm sorunlarına karşın son 30 yılda İngiltere'nin ırklararası ilişkiler ve etnik çeşitlilik alanında önemli adımlar attığını ve şu anda İngiltere'nin hem çeşitliliği hem de farklı kesimler arasında dayanışmayı sağlayabilen bir ülke olduğunu yazıyor.

"İÇİŞLERİ BAKANI GÖÇ KARABASANINDAN UYANMAYI BECEREMEDİ" Bir diğer İngiliz gazetesi Daily Telegraph'ta yer alan bir makalede ise, "İçişleri Bakanı Blunkett'in göç karabasanından uyanmayı beceremediği" ifadesi yer alıyor.
Göçmenlik karşıtı bir kuruluş olan Migrationwatch UK'in (İngiliz Göç Gözlemcisi) Başkanı Sir Andrew Green, makalede Doğu Avrupa'dan göçü önlemeye yönelik yeni önlemlerin işe yaramayacağını savunuyor.
Yazıda, İşçi Partisi hükümetinin göç politikasının yanlışlar üzerine inşa edilmiş, iskambil kağıdından bir kule olduğu ve şu anda bunun, yerle bir olma riskiyle karşı karşıya bulunduğu yorumu yapılıyor.
İngiliz Independent ise Lahey'deki Adalet Divanı'nda dün başlayan İsrail'in Batı Şeria'daki duvarına ilişkin davaya değindi. Haberde, Filistinliler'in söz konusu duvar yüzünden, "İşsiz ve umutsuzuz. Ne hayatımız kaldı ne de özgürlüğümüz" dedikleri aktarılıyor.
İndependent'te, dünü 'Öfke Günü' ilan eden Filistinliler'in İsrail'in duvarına karşı yaptıkları gösteriden bir görüntü de yer alıyor.
Haberde, "İsrail intihar saldırısının yıkımıyla uğraşırken, duvar nedeniyle eğitim ve sağlık hizmetleri gibi insan hakları ellerinden alınan Filistinliler de her gün aşağılamalarla karşı karşıya" ifadesi yer alıyor.

En Çok Aranan Haberler