LONDRA (İHA) - Avrupa Basını, İngiliz subayların Blair'e 'öfkesi', borsaları oynatan Çin Merkez Bankası, Arafat'sız bir Orta Doğu yorumları ve AB'nin Roma'daki imza töreni ile ilgili haberlere yer verdi.
Daily Telegraph ile Daily Mirror'un bu sabah manşete çıkardıkları haber, geçenlerde Bağdat'ın güneyinde Amerikan sektörüne konuşlandırılan yaklaşık 800 askerlik İngiliz birliğiyle ilgili.
Daily Mirror, "İngilizler ölüm bölgesinde" başlıklı haberinde, askerlerin İngiltere Başbakanı Tony Blair'e 'öfkeli' olduğunu yazdı.
Daily Telegraph, "Blair'in Irak stratejisini sorgulayan üst düzey subaylar" başlıklı haberinde, Amerikalılara yardım amacıyla Bağdat'ın güneyine gönderilen İngiliz birliğindeki bazı komutanların Tony Blair'i eleştirdiğini yazdı.
Daily Telegraph, bu hafta ailesine gönderdiği elektronik postada üst düzey bir subayın, "etrafta ne kadar kudurmuş terörist varsa arı gibi üzerimize üşüşecek" ifadelerine yer verdi.
Gazetenin iddia ettiğine göre, bu tip kaygılar ve hükümete duyulan öfke, sözkonusu birliğe hakim olan genel hissiyatı yansıtıyor.
Daily Telegraph, yerlerini İngilizlere devretmeden önce bu yerde konuşlanmış Amerikan kuvvetlerinin temmuz ayından bu yana 9 ölü ve 200'e yakın yaralı verdiğini bildirdi.
Independent, "100 bin Iraklı'nın hayatına mal olan savaş" başlıklı haberinde, Amerikan kuvvetlerinin İngiltere'den talep ettiği bu yardım, Felluce kentindeki direniş hareketi üzerinde daha yoğun odaklanmak içindi. Günlerdir bombardıman altındaki kentte vurulan hedefler, Amerikalı sözcülere göre militanların sığınakları. Fakat iki ateş arasında onlarca sivilin öldüğünü söyleyen Irak kaynakları da var" ifadelerini kullandı.
Iraklı ve Amerikalı kamu sağlığı uzmanlarının Irak'ta bin evin kapısını çalarak yaptığı anket, Independent'a göre bu savaşın insani maliyetini ölçen ilk bilimsel çalışma.
Gazete, koalisyon güçlerinin halen sivil ölümlerine ilişkin bir rakam vermemesinin hem bu araştırmayı yapanlar hem de savaş karşıtı örgüt ve siyasetçiler tarafından en sert dilde eleştirildiğini aktardı.
Financial Times, "Dünya piyasalarını sarsan Çin Merkez Bankası" başlıklı haberinde, "Çin'in faiz hadlerini artırma kararının etkisini bütün piyasaların hissettiği yazılı. Çin Merkez Bankası, 9 yıl aradan sonra ilk defa faiz hadlerini artırıyor. Amaç, giderek büyüyen ama aynı zamanda fazla ısınan Çin ekonomisini biraz yavaşlatıp enflasyonu kontrol altında tutmak. Çin'den böyle bir karar geleceğinin aslında piyasalarda bir süredir beklendiği" ifadelerini kullandı.
Gazeteye göre, Pekin'den gelen bu açıklamanın hemen ertesinde dünya borsalarında gözlenen oynama, bir gerçeğin altını çizdi: 'Çin, küresel ekonomide anahtar rolde bir ülke artık. Birçok farklı sahada ham madde ithal eden önemli bir talep merkezi haline geldi' ifadeleri yer aldı.
Times gazetesi, dev borçlar altında ezilen İngiliz bir çiftin mahkemede zaferle sona eren bir hukuk mücadelesine yer verdi.
Haberde, Meadows çiftinin 1989 yılında evlerinin bir odasını yeniden dekore etmek için aldıkları 6 bin sterline yakın krediyi geri ödemeyince, geçen yıllar içinde karşılarında 380 bin sterlini aşan bir borç bulmuşlar. Nedeni açık, borcun faizi katlana katlana üzerlerine yığılmış. Ancak dün bir yargıcın alınan faizi büyük bir haksızlık olarak değerlendirdiğini yazan Times, çiftin borcunun tümünün silindiğini aktarıyor. Gazete, bu mahkeme kararının kredi veren kuruluşlar olsun, borçlular olsun etkisini geniş çevrelerde hissettireceğini ifadeleri yer aldı.
Guardian, "Yaser Arafat Filistin'den ayrıldı" başlıklı haberinde, Filistin liderinin tedavi için Fransa'ya ayrılırken, yokluğunda ortalığın 'karışmasından' korkulduğunu yazdı.
Liberation, "Filistin halkının totemini yıkma çabalarının hepsi nafile çıktı" başlıklı haberinde, "Sağlığı ne kadar kritikse, kendisi de o kadar önem kazanıyor. 'Aslında epey bir süredir Arafat'ın tek yaptığı, giderek sönen bir hayale göz kulak olmaktan ibaretti. Oslo'da kazanılan özerklik ardından bir Filistin devletinin temelerinin atılamamasından dolayı Filistin halkının dahi Arafat'tan bezdiği" kanısında.
Gazeteye göre, "tıkanıklığın nedenleri arasında İsrail'in saldırıları ve Filistinliler arasındaki iç çekişme olduğu kadar, 'Arafat'ın otoriter iktidarını tasvir eden yolsuzluk ve adam kayırmacılık ortamı da var'" ifadeleri kullanıldı.
İspanyol basınından El Pais, "Arafat'ın kötüleşen sağlık durumu, trajik bir gerçeği bütün dünyanın gözleri önüne serdi" başlıklı haberinde, "Filistin liderinin yerini alacak bir isim ortada yok. Hiç kimsenin gölgesi altında kalmak istemeyen 'Arafat'ın ta kendisi' Filistin liderinin ortadan kayboluşu kötü bir zamana rastladı. Çünkü karşımızda Gazze'den geri çekiliş konusunda ikiye bölümüş bir İsrail, sıkca şiddete başvurulan bir iktidar mücadelesi yaşayan Filistinliler ve başa baş bir seçime doğru ilerleyen Amerika Birleşik Devletleri var" ifadeleri yer aldı.
Frankfurter Allegemeine Zeitung, "Roma'da nasıl bir birliktelik fotoğrafı çekilecek acaba?" başlıklı haberinde, "Roma'da düzenlenen Avrupa Birliği anayasasının imza töreninde Avrupa komisyonu ile parlamentosu arasındaki inatlaşmanın yaşandığına" dikkat çekti.
Avusturya basınından Der Standard, "Berlusconistan" başlıklı haberinde, "Komisyonla parlamentonun arasını açan tartışmanın odağında, Roma hükrdı.
Financial Times, "Dünya piyasalarını sarsaümetinin aday gösterdiği İtalyan üye vardı. İtalya, Avrupa'daki çatlakların baş sebebi " ifadeleri yer aldı.
Alman gazetesi Berliner Zeitung, "Özellikle Fransa veya Almanya'dan gelebilecek bir ret, Avrupa Birliği'nin sonunu getirebilir" başlıklı haberinde, "Yeni anayasanın, her ülkede ya ulusal parlamentoda ya da halkoylamasıyla onaylanması da gerek" ifadeleri yer aldı.