HABER

Avrupa basınından seçmeler

LONDRA (İHA) - İngiliz ve bazı Avrupa gazetelerinde bugün yayımlanan haber ve yorumlarda, Avrupa Komisyonu'nun genişleme süreci konusunda yayımladığı rapor, İngiliz Muhafazakar Parti liderinin kongre konuşması, Putin-Blair görüşmeleri ağırlıklı olarak ele alınıyor.

Komisyonu'nun genişleme süreci konusunda yayımladığı rapor ardından, Yunanistan'ın Türkiye'ye destek vermesi Independent gazetesinin iç sayfalarında yer aldı. "Yunanistan, Türkiye'nin AB girişimini desteklemek üzere nefret duygularını rafa kaldırdı" başlıklı haberde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu'nun, Kopenhag Doruğu'nda Türkiye'ye olumlu, yüreklendirici bir işaret verilmesi gerektiğini savunduğu aktarılıyor. Habere göre, Türkiye'ye verilecek işaretin üyelik görüşmelerine başlama tarihi mi olacağı sorusuna yanıt olarak, Papandreu, "Neden olmasın? Bunu da söyleyebiliriz" diye yanıt verdi. Haberde, Yorgo Papandreu'nun Türkiye Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel'e, Türkiye'nin adaylığını desteklediklerini bildirmek üzere telefon eden ilk yabancı liderler arasında yer aldığı belirtildi. Gazete, Atina'dan dün gelen mesajın, iki ülke arasında 1999 yılında başlayan yakınlaşma sürecinde yeni bir halka olduğuna dikkat çekiyor.

"ANKARA'NIN TAVRI ŞU ANA KADAR ILIMLI" Fransız gazetesi Le Monde, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'yi küçümser nitelikli kararına, Ankara'nın, şu ana kadar ılımlı tepki gösterdiğini yazıyor. Bu tutumu, Türkiye'nin Aralık ayın sonunda Kopenhag doruğunda kendisine belirgin bir tarih ya da en azından olumlu bir işaret verilmesi umudunu henüz yitirmemiş olmasına bağlayan Le Monde, Türkiye Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel'in, "Doruk toplantısına kadar görüşme tarihi belirlenmeli. Bunun aşağısında kalan bir şey kabul edilemez" şeklindeki sözlerini aktarıyor. Le Monde, "Türkiye'de genel seçime yalnızca 3 hafta kala Brüksel'in Türkiye'yi küçümsemesinin oluşturduğu soğuk duş etkisinin, Hıristiyan Avrupa'nın Müslüman Türkiye'yi asla arasına almayacağına inanan kuşkucu kesimin konumunu pekiştirmiş olabileceği" kaygıları duyulduğunu belirtiyor.

İNGİLİZ GAZETELERİNDE MUHAFAZAKAR PARTİ LİDERİ'NİN KONUŞMASI İngiliz gazeteleri, Muhafazakar Parti Kongresinde dün bir konuşma yapan parti lideri İain Duncan Smith'le ilgili değerlendirmelere geniş yer ayırıyor.
Daily Telegraph, "Sessiz adam, sesini buldu" başlıklı haberinde, Duncan Smith'in, dünkü konuşmasında kendisini siyasetin "sessiz ve kararlı adamı" olarak sunarak, çok daha renkli bir kişiliği olan İşçi Partili Başbakan Tony Blair'le mücadeleye hazır olduğunu gösterdiğini aktarıyor.

Independent gazetesi de, "Sessiz adam kendisini eleştirenleri hayrete düşüreceğini söylüyor" başlıklı haberinde, İain Duncan Smith'in, dün, Muhafazakar Partinin, siyasal kopukluktan çıkmasına önderlik etme sözü verdiğini kaydediyor.

Times'ın manşetiyse, "Muhafazakarların sessiz adamı seçim için geri sayıyor" şeklinde. İain Duncan Smith'in, asla Tony Blair'in tarzına yetişmeye çalışmayacağını söylediğini aktaran Times, Muhafazakar Parti başkanının, kendisini sessiz ve çelik gibi güçlü bir lider olarak sunarak, gelecek Mayıs ayında İskoçya ve Galler bölgelerindeki yerel seçimlerde vereceği ilk sınava kadar zaman kazandığını kaydediyor.

Financial Times gazetesi de, "Muhafazakarların sessiz adamı felsefesini çizdi" başlıklı haberinde İain Duncan Smith'in, Muhafazakarları yeniden iktidara taşıyacak sessiz ama kararlı bir lider olduğunu belirterek, karizma eksikliğini siyasi anlamda kendi lehine çevirmeye çalıştığını yazıyor. Guardian'da ise "Sessiz adam partiyi modernleştirme sözü verdi" şeklindeki başlık yeraladı.

İNGİLİZ VE RUS BASININDA PUTİN-BLAİR GÖRÜŞMELERİ Moskova'da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile İngiltere Başbakanı Tony Blair arasında başlayan görüşmeler gerek İngiliz, gerekse Rusya basınında geniş şekilde işleniyor.

Rusya hükümet organı Rossiyskaya Gazeta, "Bush'un elçisi" başlıklı haberinde Blair'in gezisinin amacının, Rusya'nın, Irak konusunda, BM Güvenlik Konseyi'nden çıkarılması amaçlanan katı hükümler taşıyan kararı engellemesinin önüne geçmek olduğunu yazıyor. ABD Başkanı George Bush'un Saddam Hüseyin'le çatışmaya girmeden önce uluslararsı düzeyde destek toplamaya karar vermiş göründüğünü yazan Rossiyskaya Gazeta, "İngiltere, Rusya ile ABD arasında aracı rolünü üslenme girişiminde bulunuyor." diyor. Bunun, Putin ile Blair arasındaki 12. görüşme olacağını kaydeden Rus gazetesi, Londra ile Moskova arasındaki ilişkilerin hiç bir zaman bu denli açık, gizlisiz saklısız olmadığını belirtiyor.

"BLAIR, IRAK KONUSUNDA UZLAŞMACI GÖRÜNÜYOR" Yine Rusya'nın önemli gazetelerinden Nezavisimaya Gazeta, ise, Tony Blair'in Irak hakkındaki son demeçlerinde uzlaşmacı bir tutum görüyor. Rus gazetesi, Blair'in Moskova'ya hareketinden önce basına verdiği mülakatta, daha önce olduğu kadar, savaş isteklisi görünmediğini yazıyor.
Rusya'nın haftalık yayın organı Vek ise, Tony Blair'i, "Avrupa'daki Amerikan diplomasisinin sözcüsü" olarak niteliyor ve Washington'un, yalnızca geleneksel müttefiklerinin değil, Rusya'nın da desteğini kazanmaya karar verdiğini kaydediyor. Vek, "Irak'a karşı bir askeri saldırıya girişilecek olursa Bush ile Blair'in siyasal gelecekleri, teröre karşı oluşturulmuş olan koalisyondaki mevcut müttefiklerin ne derecede koordinasyon içinde hareket edeceklerine bağlı olacak" diyor.

GUARDIAN'DA IRAK SORUNU
İngiliz gazetelerinden Guardian'ın iç sayfalarındaki "Kremlin soruyor: Irak konusundaki kanıtlarınız nerede?" başlıklı haberde, gazetenin Rusya Savunma Bakanıyla yaptığı mülakat ele alınıyor. Bakan Sergei İvanof'un, Washington'un Irak'a saldırıyı haklı kılan inandırıcı kanıtları sunamamış olmasından derin bir rahatsızlık duyduğunu aktaran Guardian, İvanof'un, "Bağdat'la, uluslararası teröristler veya kitle imha silah programları arasında ilişki olduğunu kesinleştiren bilgiler hala Kremlin'e ulaşmadı" dediğini aktarıyor. Guardian, Irak'a askeri harekata girişilmesi halinde Rusya'nın Irak'taki ekonomik çıkarlarının uğrayacağı milyarlarca dolarlık kaybın telafi edilmesi için Bush yönetiminin tazminat paketi önerdiği iddialarını yalanlayan Savunma Bakanı İvanof'un, "Amerikan-Rus ilişkileri açısından en önemli tehlike, Amerika'nın, dünya ülkelerinin birbirlerine bağımlı oldukları gerçeğini dikkate almayı reddetmesi ve sorunları çözmeyip yeni ve beklenmedik sorunlar yaratacak tek yanlı girişimlerde bulunmaya kararlı görünmesidir" dediğini belirtiyor. Guardian, Rusya yönetimi içinde daha Batı yanlısı siyasetçilerden biri olarak tanıtılan Sergei İvanof'un, Rus-Amerikan ilişkileri hakkında "temkinli bir iyimselik" içinde konuştuğunu yazıyor.

İNGİLTERE'NİN, AVRUPA DEVLET BAŞKANI PLANI Independent gazetesindeki "İngiltere, güçlü bir Avrupa devlet başkanı planını destekliyor" başlıklı haberde, bugün İngiltere hükümetinin, AB için yeni bir yönetim antlaşması çerçevesindeki hedeflerini açıklayacağı kaydedilmekte. İngiltere hükümetindeki kimi bakanların, Başbakan Tony Blair'in gelecek seçimlerden sonra liderlik görevini bırakarak Avupa'nın lideri olmak üzere, kollarını sıvayabileceğine inandıklarını yazan Independent, ilkin Fransa'nın ortaya attığı, AB'yi dünya sahnesinde temsil edecek bir lider atanması fikrinin Avrupa'da giderek benimsenmeye başladığını kaydediyor. Gazete, bu konunun iki yıl içinde benimsenecek olan yeni Antlaşmanın kapsamına alınabileceğini yazıyor.

En Çok Aranan Haberler