ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği'nin (AB) araştırma ve teknoloji geliştirme projelerini desteklediği çerçeve programlardan yedincisi start aldı. Rekor bir bütçeyle 53.2 milyar Euro ile 2013'e kadar devam edecek 7. Çerçeve Programı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (TOBB ETÜ) ev sahipliğinde, TÜBİTAK, TOBB ETÜ ve TURBO-ppp'nin işbirliğiyle yapılacak 2 günlük konferansla tanıtılacak.
Devlet Bakanı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açılış konuşmalarını yapacağı konferansta, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, AB Komisyonu Araştırma Genel Müdürü Jose Manuel Silvia Rodriguez ve Nokia teknoloji politikalarından sorumlu Başkan Yardımcısı Erki Ormala da katılacak. Konferansta, Çerçeve Program içindeki alt başlıklar ve önceliklere ilişkin bilgi verilecek. Daha fazla proje desteği alabilmek amacıyla ilgililere yol göstermenin de hedeflendiği konferansa, programı uygulayan AB Komisyonu uzmanları, Avrupa Teknoloji Platformları, Avrupa çapındaki araştırma kurumlarının yetkilileri, Brüksel'de faaliyet gösteren Araştırma Geliştirme irtibat ofislerinin ve Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı'nda başarılı olan Türk kuruluşlarının temsilcileri de katılacak ve yüz yüze görüşme imkanları sağlanacak.
AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI NEDİR, KİMLER KATILABİLİR? 1984 yılında başlayan Çerçeve Programları, çok yıllı, proje bazlı araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarını desteklemek amacıyla yürütülen destekleme programlarıdır. Başlıca amaçları arasında, Avrupa'nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi sayılıyor. AB'nin Mart 2000'de yapılan Zirve Toplantısı'nda belirtilen ve Lizbon Stratejisi kapsamında programa AB'nin "dünyanın en dinamik rekabetçi bilgi temelli ekonomisi" hedefi de eklendi. Böylece, bütünleştirilmiş bir Avrupa Araştırma Alanı oluşturma hedefini taşıyan 6. Çerçeve program 2002-2006 tamamlandı. İlk kez 7 yıllık bir süre için rekor bütçe olan 53.2 milyar Euro'luk 7. Çerçeve Programı ise 1 Ocak 2007-2013 yıllarında yürürlükte kalacak. Ülke kotası uygulanmayan ve projelerin objektif bir hakem heyetinin değerlendirmesiyle yürürlüğe girdiği çerçeve programlara ulusal/uluslararası kanunlar ve AB kanunlarına göre kurulmuş tüzel ve gerçek kişiler başvurabilirler. Bu kapsamda, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri Çerçeve Programları'na katılabilirler. Ayrıca, tüzel kişiliğe sahip olan veya olmayan KOBİ'lerin de başvuruları teşvik ediliyor.