Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, vize konusunun da Pozitif Gündem kapsamında ele alınacak olmasını önemsediklerini belirterek, "AB üyesi ülkeler tarafından Türkiye'ye uygulanan vize rejimi akıl ve mantık dışı olduğu kadar, hukuk dışıdır, kanunsuzdur. İnanıyorum ki Pozitif Gündem sürecinde bu husustaki haklılığımız ve kararlı duruşumuz meyvelerini verecektir" dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini güçlendirecek 'Pozitif Gündem'i Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile birlikte açıkladı. Bağış, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 9,5 yılda yaşam standardını yükselttiğini söyleyerek, 'Avrupa Birliği içerisinde Türkiye'yi istemeyenlere karşı önemli bir psikolojik üstünlük yakaladık. Bir yandan karşılaştığımız siyasi ve ideolojik engellerle mücadele ederken diğer taraftan da reform sürecine sahip çıkarak Türkiye karşıtlarının ellerindeki tezleri bir bir çürüttük, çürütmeye de devam ediyoruz. İşte şu anda açılışını yaptığımız Pozitif Gündem, esasen Türkiye'nin AB üyeliğine inanan Avrupa'daki dostlarımızın da hissiyatlarına tercüman olan bir süreçtir" ifadelerini kullandı.
Pozitif Gündem'in Türkiye'nin müzakere sürecine ivme kazandırılarak, mevcut negatif atmosferi pozitife dönüştürmeyi amaçladığını ifade eden Bağış, 'Nihai ve kesin hedef Türkiye'nin AB üyeliğidir' dedi.
Pozitif Gündem'in Türkiye-AB ilişkilerinde yapısal ve kalıcı bir değişikliği hedeflediğini belirten Bağış, Türkiye'nin üyelik sürecine yeni bir alternatif getiren bir süreç olmadığını kaydetti. Bağış, 'Pozitif Gündem'in AB katılım müzakerelerinin yerini alması gibi bir durum asla söz konusu değildir. Aksine Pozitif Gündem Türkiye'nin müzakere sürecine ivme kazandırmayı ve reform sürecini desteklemeyi hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.
Pozitif Gündem çerçevesinde vize, siyasi reformlar, enerji, terörle mücadele ve Avrupa Komisyonu'nda Türk uzmanların görevlendirilmesi gibi Türkiye-AB ilişkileri açısından önemli konulardaki işbirliği mekanizmalarının güçlendirilmesinin öngörüldüğünü belirten Bağış, bunların yanı sıra siyasi blokajlı fasıllar da dahil olmak üzere, oluşturdukları çalışma gruplarıyla teknik kriterlerin en kısa sürede yerine getirilmesini amaçladıklarını söyledi. Bağış, ihtiyaç halinde diğer fasıllarda da çalışma grubu oluşturulabileceğini kaydederek, bunların dışında hiçbir ek fasılda çalışma grubu oluşturmaya gerek kalmaksızın engellerin kalkacağını ve fasılların hak edilen şekilde direkt olarak müzakerelere açılıp kapanacağını umduklarını belirtti.
Bağış, vize konusunun da Pozitif Gündem kapsamında ele alınacak olmasını önemsediklerini ve bu adaletsizliğin bir an evvel giderilmesini bir zaruret olarak gördüklerini belirterek, "AB üyesi ülkeler tarafından Türkiye'ye uygulanan vize rejimi akıl ve mantık dışı olduğu kadar, hukuk dışıdır, kanunsuzdur. İnanıyorum ki Pozitif Gündem sürecinde bu husustaki haklılığımız ve kararlı duruşumuz meyvelerini verecektir" dedi.
AB Komisyonu Üyesi Füle de, Pozitif Gündem'in süreci destekleyecek bir oluşum olduğunu belirterek, "Pozitif Gündem soyut bir kavram ya da bir vitrin uygulaması değil. Müzakerelere yeni bir bakış açısı getirmek, iki eşit ortak olarak yeni bir iletişim kurup etkileşime geçebilmek mümkün. Bu gündemin sadece adı değil, niyeti ve içeriği de pozitif. Sadece katılım sürecini desteklemeyi hedeflemiyor, bunun ötesinde de hedefleri var" dedi.
Bu gündemle yeni amaçlar ve yepyeni bir kararlılık ortaya koyduklarını söyleyen Füle, sonuçlara ulaşmak için ortak bir kararlılık ve iki tarafın da çabalarına ihtiyaç olduğunu bildirdi. Sürecin yeniden canlanması için somut çalışmalar başlatmak gerektiğini belirten Füle, "Ortak başarılar ve ortak çıkarlarımız temelinde yeni bir süreç başlatarak, ilişkilere yeni bir dinamizm katıyoruz" dedi.
Füle, bu çerçevede Türkiye'nin reformlarını destekleyeceklerini de ifade ederek, Pozitif Gündem dahilindeki ivme kazandırılacak alanları sıraladı.
Darbe anayasası ile müzakereleri yürütmenin nasıl bir duygu olduğunun sorulması üzerine Füle, 'Avrupa Birliği reformlarının Türk insanının yararınadır. Önemli olan Anayasa'da kalıcı adımlar atılarak değimlerin yapılmasıdır. 12 Eylül'de yapılan referandumun Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne daha yaklaştırdı' karşılığını verdi.
Anayasa ile ilgili olarak, 12 Eylül tarihinde yapılan referandumda cevabın verildiğini söyleyen Bağış, 'Bu anayasa Türkiye'ye yakışmıyor. Türkiye'ye yakışan her bir bireyi kucaklayan, insan olarak özgürleştirecek, her bir bireyin benim diyeceği sivil bir Anayasa'dır' dedi.
Pozitif Gündem ile; 3 No'lu Fasıl: İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi, 6 No'lu Fasıl: Şirketler Hukuku, 10 No'lu Fasıl: Bilgi Toplumu ve Medya, 18 No'lu Fasıl: İstatistik, 23 No'lu Fasıl: Yargı ve Temel Haklar, 24 No'lu Fasıl: Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, 28 No"lu Fasıl: Tüketicinin ve Sağlığın Korunması ve 32 No'lu Fasıl: Mali Kontrol fasıllarında çalışma grupları oluşturulacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz