BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği Komisyonu'nun tarım politikasıyla ilgili reform önerileri Birlik tarım bakanları arasındaki Brüksel buluşmasının tek gündem maddesi. Komisyon ekolojik tarıma ağırlık verilmesini ve öncelikle küçük tarım işletmelerine teşvik uygulanmasını öneriyor.
Tarımdan sorumlu komisyon üyesi Franz Fischler'in reform taslağı başkentlerde farklı yankı buldu. Almanya yeni eyaletlerdeki büyük çiftliklerin mağdur edilmesinden kaygı duyarken Fransa reformların 4 yıl ertelenmesini istiyor. Birlik Komisyonu'nun ayrıntılı reform planları sonbaharda açıklanacak.
Birlik üyesi ülkelerin tarım bakanları yuvarlak masada biraraya geldikten sonra sırayla hükümetlerinin reform taslağıyla ilgili görüşünü aktaracaklar. Tarımdan sorumlu komisyon üyesi Fischler'in kaba hatlarıyla reform paketini açmasından sonra sıra şimdi tarım bakanları arasındaki pazarlığa geldi.
FRANSA'DAN RET
Fransa Tarım Bakanı'nın masaya yumruğunu vurması beklenmiyor ama reform önerilerini reddedeceği kesin. Almanya Tarım Bakanı Renate Künast ise reform planlarının Almanya hükümeti tarafından saptanan hedeflere uygun olduğunu söylüyor.
Ancak Almanya'nın da Birlik Komisyonu tarafından yapılan önerilere tamamen katıldığı söylenemez. Çünkü Almanya reformun bu adı hak edebilmesi için tarım harcamalarını azaltmasını şart koşuyor. Berlin yönetimi arttırılacak mali kaynağın gerçek reformlara aktarılmasını istiyor.
ALMANYA'YI GENİŞLEME ENDİŞELENDİRİYOR Almanya'yı asıl endişelendiren husus ise Birlik'in doğuya genişlemesi. Gelecekteki tarım reformları ve tehlikeli hayvan hastalıkları ile mücadele için de ihtiyat ayrılmasına önem veren Almanya 2006 yılına kadar devam eden mali dönemde dış politika ve savunma için tarım bütçesinden para çekilebileceğini de düşünüyor. Bu nedenle de bütçeler arasındaki kaynak transferinin milli hükümetleri ek ödeme yükümlülüğü altına sokmasını kesinlikle reddediyor.
Berlin hükümetinin tavize yanaşmadığı bir diğer konu da sübvansiyonların paylaşımı. Komisyon çiftçiye doğrudan yapılan yardımın 300 bin Euro ile sınırlandırılmasını öneriyor. Almanya'nın doğusundaki büyük tarım işletmelerini zarara sokacağı ve işsizliğe yol açacağı gerekçesiyle Almanya tarım bakanı bu öneriye de karşı çıkıyor.
Birlik bütçesine aldıklarından fazlasını ödeyen İngiltere, İsveç, Hollanda, Danimarka ve Almanya, tarım sektörünü Brüksel'in yardımıyla ayakta tutan Fransa, İtalya ve Yunanistan ile anlaşabilecekler mi? Komisyon, hükümetler arasındaki pazarlığın tamamlanmasından en geç bir yıl sonra tarım reformunun yürürlüğe girmesini umuyor.