YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa Komisyonu “Göçmen Krizi” Için Eylem Paketi Sundu

- Avrupa Komisyonu, yaptığı açıklamada Avrupa’nın gündemini sarsan “Göçmen Krizi” konusunda üye ülkelere kapsamlı bir eylem planı sundu. Komisyonun açıklaması,

- Avrupa Komisyonu, yaptığı açıklamada Avrupa’nın gündemini sarsan “Göçmen Krizi” konusunda üye ülkelere kapsamlı bir eylem planı sundu. Komisyonun açıklaması, konuyla ilgili yıllardır ortaya atılan açıklamalara nazaran çok daha kararlı bir eylem paketi içeriyor.

Komisyon’un kapsamlı eylem planı, Avrupa Birliği (AB) üyesi ve komşu ülkelere, “göçmen krizi” ve Avrupa’ya göçü tetikleyen köklü sebeplerle mücadelede yardım etmeyi amaçlıyor.

Komisyon’un sunduğu bir grup önlem, başta Yunanistan, İtalya ve Macaristan gibi krizden en çok etkilenen ülkelerin üzerindeki baskıyı azaltmak için öneride bulunuyor.

Paket, uluslararası korumaya en fazla ihtiyaç duyan 120,000 sığınmacının yerini değiştirerek Avrupa Birliği üyesi diğer ülkelere yerleştirecek. Önlemler ışığında, Türkiye gibi güvenli çıkış ülkeleri üzerinden prosedürler hızlandırılarak, sayısı gittikçe artan sığınma başvurularının da üye ülkelerce idaresi kolaylaşacak.

Komisyon’un paketi, iade politikalarında da etkili bir eylem planı içeriyor. Plana göre Komisyon, Afrika’ya göçün temel nedenleriyle mücadele için 1.8 milyar euro vakıf fonu sağlayacak.

“Göçmen krizi” ve gelecekte ortaya çıkabilecek yeni zorluklara istinaden, Avrupa Komisyonu’nun sunduğu somut önlemler şu şekilde:

1. Yunanistan, Macaristan ve İtalya’dan gelecek 120,000 sığınmacı için acil yeniden yerleştirme planı:

Orta ve Doğu Akdeniz bölgeleri, ayrıca Balkanlar’ın batısı üzerinden kaçak geçişlerin sayısındaki keskin artışla ilgili acil eylem gerekiyor. Komisyon İtalya’dan 15,600, Yunanistan’dan 50,400 ve Macaristan’dan 54,000 uluslararası korumaya en çok ihtiyaç duyan sığınmacının yeniden yerleştirilmesini sağlayacak.

Dağılım nüfus ve gayri safi yurtiçi hasılanın da içinde olduğu belli objektif ve sayısal kriterlere göre yapılacak. Komisyon, Mayıs ayında da İtalya ve Yunanistan’daki 40.000 sığınmacının başka AB ülkelerine yerleştirilmesi için öneride bulunmuştu. Paketle birlikte, bu sayı 160,000’e çıkacak.

2. Üye ülkelerin tümü için sürekli yeniden yerleştirme mekanizması:

Komisyon, Avrupa Göç Ajandası’nın da daha önce duyurduğu gibi, kriz durumlarında herhangi bir AB üyesi ülkenin yardım için danışabileceği yapılandırılmış bir dayanışma mekanizması sunuyor.

3. Güvenli menşe ülkelerini içeren bir ortak Avrupa listesi:

Komisyon ve Göç Ajandası’nın 25-26 Haziran’da vardığı sonuçları takiben, güvenli menşe ülkelerini içeren bir ortak Avrupa listesi hazırlanarak. Bu liste, güvenli menşe ülkeleri üzerinden prosedürler hızlandırılarak, sayısı gittikçe artan sığınma başvurularının da üye ülkelerce idaresini kolaylaştıracak, sığınma başvurularının reddi ve/veya kabulüne ilişkin geri dönüş için gerekli değerlendirmeler daha hızlı yapılacak.

Avrupa Birliği’ne geçişte güvenli noktalar olarak düşünülen bu ülkeler arasına Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya Cumhuriyeti, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye’nin de eklenmesi öneriliyor.

4. İade politikalarının etkinliği arttırılacak

Üye ülkelerin iade politikalarının iyileştirilmesi için Komisyon, gönüllü geri dönüşleri arttırmak için acil ve orta-düzey önlemleri tanımlayan bir kitapçık ve AB Eylem Planı dağıttı. Böylece bilginin paylaşımı, Frontex’in geri dönüşlerdeki rolünün ve direktiflerinin güçlendirilmesi ve iade yönetimi için bütünleşmiş bir sistem sağlanıyor.

5. Mültecilere destek önlemleri için kamu ihalesi kurallarına ilişkin haberleşme:

Üye ülkeler hızlı ve gerektiği şekilde sığınmacılara ev, erzak ve hizmet sağlamak için tatmin edici adımları atmalı. Bugünün haberleşme araçları ulusal, bölgesel ve yerel otoritelerin AB kurallarına uyarken aynı zamanda nasıl basit, hızlı ve bürokratik olmayan yöntemlerle bu hizmetleri sağlayabileceğine dair rehberliğe ulaşmayı sağlıyor.

6. Krizin dışsal boyutuna da bakmak

Suriye, Irak ve Libya’daki çatışmalara yönelik siyasi çözümler ve diplomatik girişimlerin desteklenmesi için çalışmalar yenilenecek.

AB, Suriye’deki nüfusa, özellikle ülkesinde yerinden edilmiş kişilere destek sağlarken, aynı zamanda Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi en çok Suriyeli nüfus ağırlayan ülkelere finansal yardım sağlamaya devam ediyor. Şu ana kadar 3.9 milyar euro destek sağlandı.

7. Afrika için vakıf fonu:

Avrupa Komisyonu bugün “Afrika’daki düzensiz göçün temel sebeplerine yönelik istikrarı hedefleyen acil vakıf fonu için 1.8 milyar euro tahsis etti. Fon, sosyo-ekonomik imkanlar ve göç yönetim politikalarının bölgelerde geliştirilmesine de yardım edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler