HABER

Avrupa Konseyi'nde Dönem Başkanı'yız

Türkiye'nin 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Konsey'in Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı Türkiye'ye geçiyor.

Strazburg'da gerçekleştirilecek devir-teslim öncesi Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında siber suçlarla mücadele konusunda bir sözleşme ve hükümlülerin nakli ile de ilgili düzenleme için bir ek protokol imzalandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Türkiye'de yüksek standartta bir demokrasiyi geliştirmeye hedeflediklerini'' söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını Makedonya'dan devralması dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi, Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloshoski ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın katıldığı basın toplantısında Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı döneminde öncelik vereceği konular hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AVRUPA'DA TÜRK YILI OLACAK

"Belirlediğimiz eylem planında 5 ana öncelik var. Birincisi Konsey'in reformu. Pek çok örgüt soğuk savaş sonrası şartlara kendini adapte etti ve artık AKPM'nin de bunu gerçekleştirmesi gerekli ve Türkiye buna öncülük etmek istiyor. İkincisi AİHM reformu. Geçtiğimiz sene yapılan konferans sonrasında mahkemenin reformu gündeme gelmişti ve biz İzmir'de Nisan ayında bir konferans tertipleyerek bu reform sürecini daha ileri bir aşamaya getireceğiz. Üçüncüsü AB'nin bu Konsey'e taraf olması yani tek tek AB ülkeleri ile birlikte bir kurum olarak AB'nin de bir aktör olarak Konsey'in unsuru haline gelmesi. Böylece AİHM ile Avrupa Adalet Divanı arasındaki ilişkiler ve AB'nin Konsey içindeki konumu bir dengeye oturacak. Dördüncü olarak izleme ve değerlendirme sistemlerinin daha güçlü olmasını istiyoruz. Çok kültürlü Avrupa toplumunda birlikte yaşama ahlakının gelişmesi için neler yapılabileceği konusunda kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmek istiyoruz. Bu çerçevede ve reformlar çerçevesinde bir Akil Adamlar Komitesi oluşturma teklifim büyük destek gördü. Bu Komite için isimleri birlikte tespit ettik ve başkanlığa Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'i düşündük ve ayrıca komitede bir Türk de olacak. Siyaset Bilimcimiz Prof. Ayşe Kadıoğlu da üyeler arasında bulunuyor. İnşallah Mayıs ayında yapacağımız bakanlar komitesi toplantısında bütün bu reform sürecini gözden geçireceğiz ve İstanbul zirvesini AKPM tarihinde bir dönüm noktası haline getireceğiz" dedi.

Bundan böyle Mevlüt Çavuşoğlu'nun da AKPM Başkanlığı sayesinde yürütme ve danışma organlarının çok daha yoğun işbirliği olacağını ifade eden Davutoğlu, önümüzdeki 6 ayda Avrupa'da Türk yılı olacağını kaydetti.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NİN REFORMU KONUSUNDA KARARLIYIZ

Davutoğlu, bir soru üzerine verdiği yanıtta, Türkiye'de insan hakları ve demokratikleşme konusunda önemli adımlar atıldığını belirtti ve hükümetin bu süreci devam ettirme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Hukuk devleti ilkesi ve demokratikleşme konusunda önemli yol kat edildiğini ancak daha atılacak adımların olduğunu kaydeden Davutoğlu, insan hakları konusunda hiç bir ülkenin mükemmel olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin daha önce AKPM'nin denetim sürecinde olan bir ülke olduğunu hatırlatan Davutoğlu, yapılan reformlarla birlikte bu sürecin kaldırıldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dönem başkanı olarak Türkiye'nin Avrupa kıtasının en eski ve kapsamlı kuruluşu olan Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin reformu konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin dönem başkanlığı boyunca, Avrupa'da siyasi istikrar ve demokratik güvenliği sağlayan Avrupa Konseyi'nin, Avrupa ve uluslararası siyaset sahnesindeki rolünün, görünürlüğünün ve etkinliğinin arttırılması için çaba göstereceğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı boyunca insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini güvence altına alan ve ortak değerler ve ilkeler Avrupa'sını temsil eden örgütün güçlenmesini hedef aldığını ifade etti.

Avrupa Konseyi'nin denetim organlarının güçlendirilmesi için ve Avrupa Birliği'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olması konusunda çaba gösterileceğini belirten Davutoğlu, Avrupa toplumlarının çok kültürlülükten dolayı karşılaştığı sorunların giderilmesi için Türkiye'nin çalışacağını ifade etti.

Davutoğlu, şubat ayında AİHM'nin reform konusunda İsviçre'nin Interlaken kasabasında alınan kararlarının da yakın takipçisi olacağını belirtti ve bu konuyla ilgili Türkiye'nin İzmir'de nisan ayında bir konferans düzenleyeceğini ifade etti.

Davutoğlu, Avrupa'da çok kültürlülük içinde daha iyi yaşamın sağlanması için hoşgörünün önemini vurguladı ve bu grubun çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu girişimini takdir ettiklerini ve büyük önem verdiklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir soru üzerine verdiği yanıtta, Türkiye'nin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunun barışçıl ve karşılıklı saygı içinde çözülmesini arzu ettiğini ifade etti.

Davutoğlu, başka bir soruyu yanıtlarken dönem başkanlığı boyunca, Türkiye'nin daha önce imzalamadığı Avrupa Konseyi sözleşmelerini imzalamak ve onaylamak için gerekli çabayı göstereceğini ifade etti.

Çavuşoğlu ise, Türkiye'nin önceliklerinin AKPM ve kendi vizyonu ve öncelikleri ile paralel olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek önümüzdeki süreçte Türkiye ve Davutoğlu ile yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

NEDEN ÖNEMLİ?

Avrupa Konseyi, 47 üye ülkesiyle, 800 milyon kişiyi temsil ediyor. Tüm AB üyelerinin de aynı zamanda üye olduğu AKPM'ye Lizbon Antlaşması ile tüzel kişilik kazanan AB de kurumsal olarak üye olmak istiyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda AB kendini kurumsal anlamda dış denetime açmış olacak ve pek çok konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne AB mevzuatı ve uygulamalarıyla ilgili dava yolu açılmış olacak. Örneğin, sınır kontrolleri ve Schengen türü vize sistemleri nedeniyle mağduriyet yaşayanlar bunu 'insan hakkı ihlali' kapsamında AİHM'e götürebilecekler.
Hali hazırda Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığını yaptığı AKPM Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı'nın Türkiye'ye geçmesiyle geçici de olsa baskın şekilde Türklerin ağırlıklı olduğu bir kurum oluyor.

En Çok Aranan Haberler