HABER

Avrupa Konseyi'nden türban yanıtı

Avrupa Konseyi "kıyafet" konusundaki kuralların her ülkenin kendi sorumluluğunda bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Barry Madlener, Avrupa Konseyi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Türkiye’de üniversitelerde türban takılmasına bir kez daha izin verildiği doğru mu? Konsey üniversitelerde türbanın Türkiye’deki laiklik üzerinde güçlü İslami baskı getireceği görüşünde mi? Öyleyse bunun Türkiye’nin AB’ye katılım süreci üzerinde sonuçları olur mu?” sorularını yöneltti.

Avrupa Konseyi’nin YÖK tarafından alınan türban serbestisi kararına karşı ne yapacağını soran Madlener, Anayasa Mahkemesi’nin türban yasağı konusundaki kararından sonra üniversitelerdeki öğretim elemanlarının, öğrencileri sınıfa almama yetkilerinin olup olmadığını da sordu. Madlener önergesinde, “Konsey, 2008’deki Anayasa değişikliği girişimindeki başarısızlıktan sonra, İslami AK Parti’nin son olarak Türkiye’de türban yasağını kaldırma adımları attığını kabul ediyor mu? Konsey’in, YÖK’ün icraatında radikal değişiklikler getirmek için Yüksek Öğretim Kurulu’na giderek artan bir şekilde sızma gerçeğiyle ilgili konumu nedir?” sorularını yöneltti.

-KONSEY: KIYAFET HER ÜLKENİN KENDİ SORUMLULUĞUNDA-

AB Konseyi başkanlığı ise soru önergesine gönderdiği yanıtta, “Konsey, Sayın Üye’nin gündeme getirdiği konuları tartışmamıştır ve bu konuyla ilgili bir görüşü yoktur. Kıyafet konusundaki ulusal kurallar her ülkenin kendi sorumluluğundadır, bu konuda bir AB müktesebatı bulunmamaktadır” dedi. Konsey yanıtında genişleme politikalarına ilişkin konumunun açık olduğunu belirtirken, “7 Aralık 2009 kararlarında Konsey, taahhütlerin güçlendirilmesi, adil ve özenli koşullar, daha iyi bir iletişim ve AB’nin yeni üyelerle entegrasyon kapasitesi temelinde genişlemeye ilişkin yenilenmiş bir konsensüsün tutarlı bir şekilde uygulanmasının, her aday ülkenin kendi liyakatince değerlendirileceği genişleme sürecinin her aşamasında AB çalışmaları için temel oluşturmaya devam edeceğine bir kez daha karar vermiştir” dedi.

Bu nedenle müzakerelerin, Katılım Ortaklığı’nın uygulanması dahil Müzakere Çerçevesi şartları kadar, özellikle Türkiye’nin başlıkların açılış ve kapanış kriterlerine bağlı olmaya devam ettiğini belirten Konsey, “7 Aralık 2009 kararlarında Konsey, Türkiye’nin müzakere süreci taahhütlerini sürdürmesini memnuniyetle karşılarken, Türkiye aynı zamanda reform adımlarının hızlandırılmasına ve ölçüleri uygulamaya davet edilmiştir” yanıtını verdi. Avrupa Konseyi izleme ve değerlendirmenin devam edeceğini bildirdi.

ANKA

En Çok Aranan Haberler