HABER

Avrupa medyası iyimser

İSTANBUL (İHA) - Avrupa gazeteleri, Almanya ve Fransa'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden tarih almasını destekler nitelikte haberlere yer verdi. İngiliz Financial Times Gazetesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden görüşme tarihi almasında Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın destek vermelerinin beklendiğini yazdı. Almanya ve Fransa'nın destek düzeyinin Türkiye'nin AB'e giriş olasılığı ve hızı konusunda kilit önemde bir gösterge olacağını belirten gazete, bu iki ülkede de halkın Türkiye'nin üyeliği hakkında çekinceleri olduğunu hatırlattı.

Almanya ve Fransa'nın Türkiye'ye tarihi bir destek vereceğini ileri süren diğer bir İngiliz gazetesi The Guardian ise Almanya Başbakanı Schroeder ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in dün parlamentoda muhalif muhafazakarlarla bu konuda ateşli bir tartışma yaptığını yazdı. Önde gelen bir Hristiyan Demokrat olan Michael Glos'un parlamento konuşmasında 'Türkiye ne siyasi ne de ekonomik açıdan Avrupa Birliği'ne girecek olgunlukta' sözlerinin aktarıldığı gazete haberinde, bu tür itirazların hükümet tarafından bir kenara itildiği bilgisi de verildi.

Almanya ve Fransa'nın Türkiye'ye olumlu bir işaret vermesini destekleyen Alman gazetesi Berliner Zeitung'un yorumunda, "Yüzlerce yıl boyunca Avrupa kendisini, tam da Türkiye'nin karşısına koyarak, Avrupa olarak tanımladı" görüşlerine yer verildi. Önemli olan sorunun bu durumun sürüp sürmemesi gerektiği sorusu olduğunun belirtildiği gazete haberinde, "Bu yüzden bu konu şimdiye dek olduğundan daha fazla tartışılmalı" denildi. Zeitung'a göre, Türkiye'nin girişi ile Avrupa Birliği'nin hem coğrafi ağırlık merkezi hem de siyasi ve stratejik nüfuz alanı yer değiştireceği iddia edilirken, bunun getireceği ciddi sonuçlarla başedebilmek için hem Türkiye hem de Almanya'nın bir takvim kadar açık bir hedefe de ihtiyacı olduğu vurgulandı.

ABD'NİN OLASI IRAK OPERASYONUNDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ Olası Irak savaşı öncesinde Amerika-Türkiye ilişkileri, Avrupa medyasında ele alınan önemli konuların başında yer aldı. Independent gazetesi, Amerika'nın Irak'a saldırı için Türkiye'deki üslerine yatırım yaptığına dikkat çekerek, ABD'nin Irak'a kuzeyden saldırıya yönelik olarak, Türkiye'deki üslerin modernizasyonu için yüz milyonlarca dolar harcayacağını yazdı. Gazete Amerika'nın, İncirlik, Diyarbakır, Erhaç ve Batman üsleri üzerinde durduğunu kaydetti. Amerika'nın, Irak'a karşı olası bir saldırıda kullanılabilecek Türkiye'deki üslerin yenilenmesi için görüşmelere başlayacağı haberine yer veren Financial Times, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in olası bir saldırıya 'Türkiye'nin önemli düzeyde katkısı olacağına güvenim tam' sözüne yer verdi. Gazete haberinde Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın olası saldırıda Amerika'nın üsleri kullanmasına izin verileceği yönündeki açıklamasının bakanlık tarafından düzeltildiği de yer aldı.

Financial Times'daki diğer bir haberde de AK Parti'yi iktidara taşıyan kitlenin özellikleri ve partinin İslami politika ile yakınlığı değerlendirildi. Bir önceki seçimde DSP'ye oy vermiş olan Adana'dan bir çiftin görüşlerinin aktarıldığı haberde, 3 Kasım seçiminde AK Parti'ye oy veren bu çiftin Ecevit hükümetine duyduğu tepkinin, AK Parti'nin yükselişinde rol oynanan unsurların bir örneği olduğu ileri sürüldü. Gazete, AK Parti üyesi ve Turkish Daily News editörü İlnur Çevik'in AK Parti seçmenlerinin en çok üçte birinin dini gerekçelerle bu partiye oy verdiği değerlendirmesini de aktardı.

İNGİLTERE'NİN AVRUPA'DAKİ ROLÜ
Alman Die Welt Fransa-Almanya ikilisinin giderek artan şekilde insiyatif aldığı bir dönemde İngiltere'nin Avrupa'daki rolünün kaybolmakta olduğunu ileri sürdü. "Bu Avrupa için iyi bir şey ama Tony Blair için kötü. Eski İngiliz yıldızı Avrupa Birliği'nde bir kenara atılma tehlikesiyle karşı karşıya" diyen gazete, Tony Blair'in İngiltere'de ilk kez başbakan olduğu dönemde ülkesini Avrupa'nın kalbine taşıma iddiasıyla dolu olduğu görüşlerine yer verdi. Gazete haberine göre aradan geçen beş yıl sonunda Tony Blair'in bu hedeften selefi John Major kadar uzak olduğu belirtildi.

PRODI'NİN AVRUPA ANAYASASI TASLAĞI Fransız Le Monde ise Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin 'büyük bir gizlilik' içinde hazırladığı Avrupa Anayasası taslağı ile meslektaşlarına büyük bir sürpriz yaptığını yazdı. Gazete, 'son derece federalist' olarak nitelediği belgede Avrupa Başkanlığı kavramının reddedildiğini ve Avrupa Komisyonu'na Avrupa Konseyi ve Parlamentosu'na hesap verecek bir icra organı rolü biçildiğini belirtti.

İngiliz gazetesi Independent de söz konusu belgeye göre anayasayı onaylamayan ülkenin Avrupa Birliği'nden atılabileceğine dikkat çekti. Gazete, Birlik'in 25 üyeye genişlemekte olduğu bir dönemde yetkililerin tek bir ülkenin tüm bir anayasayı tıkayabileceğinden kaygı duyduklarını belirtirken, Prodi'nin hazırladığı belgede, Avrupa Birliği üyelerinin ya yeni anayasayı temel alacak bir birliğin parçası olmayı kabullenmelerinin, ya da çekilmelerinin önerildiğini kaydedildi. Gazeteye göre taslakta, üye ülkelerin yeni üye kabulü dışındaki tüm veto haklarının iptal edilmesi de önerildi.

Almanya ekonomisinin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Avusturya gazetesi Die Presse, 'sadece kabare sanatçıları, felaket tellalları ve kötümserlerin büyük paralar kazanmaya devam etmesinin' ekonomik çöküşün ve bundan duyulan huzursuzluğun göstergesi olduğunu ileri sürdü. Gazete halkın ruh halinin ekonominin gerçek halinin gerektirdiğinden daha kötü olduğunu yazarken, güven kaybı ve partisine desteğin azalmasının tek sorumlusunun Başbakan Schroeder olduğu yorumunu yaptı.

En Çok Aranan Haberler