HABER

Avrupa Merkez Bankası'ndan Türkiye'ye övgü

Avrupa Merkez Bankası'ndan Türkiye'ye övgü

ANKARA(ANKA)-Avrupa Merkez Bankası 2001 krizinden sonra Türkiye'de başarılı bir mali istikrar süreci yaşandığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası 25 Haziran'da "Euro'nun Uluslararası Rolü" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, AB'ye yeni tam üye olan orta ve doğu Avrupa ülkelerinde döviz mevduat hesaplarının toplam mevduatlar içindeki payının 2001'den bu yana azaldığı, 2006 sonunda ise yüzde 29 olduğu belirtildi.
Güneydoğu Avrupa'da yetkililerin bankacılık sistemine güveni artırmak için, vatandaşları yerel para cinsinden mevduatlarını euroya dönüştürmekten çok "yastık altından" alıp bankaya yatırma konusunda cesaretlendirdikleri belirtilen raporda şöyle denildi:

MAKROEKONOMİK İSTİKRARI YANSITIYOR

"Aday ülkelerin toplamındaki döviz mevduatlarında görülen azalış Türkiye tarafından belirlenmektedir. Türkiye'de döviz mevduat hesaplarının toplam mevduat hesapları içindeki payı 2001'de yüzde 60 iken 2006 sonunda yüzde 40'a inmiştir. Bunun euroya geçişle bir ilgisi bulunmaması, onun yerine, 2001'deki finansal ve parasal krizden sonraki başarılı makroekonomik istikrarı yansıtması dikkat çekicidir."

Aday ülkeler arasında verilen döviz kredilerinde en çok artış görülen ülkenin Makedonya olduğu belirtilen raporda, Türkiye'de ise belirgin şekilde azalış bulunduğu, bunun da vatandaşlara döviz cinsinden kredi verilmesine getirilen düzenleyici kısıtlamalardan kaynaklandığı bildirildi.

Orta ve doğu Avrupa'da kullanılan dövizler arasında euronun başı çektiği kaydedilen raporda, "2006'da bölgedeki toplam döviz mevduatları içinde euronun payı ortalama yüzde 69 idi. Pay skalası Türkiye'deki yüzde 40 oranından, Bosna Hersek, Hırvatistan, Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya ve Sırbistan'daki yüzde 60 oranına kadar değişiyordu" denildi.

2006'da söz konusu bölgede, döviz kredilerinde ödemenin ortalama yüzde 77'inin euroyla yapıldığı, bu oranın bölgedeki ülkelerin yarısında yüzde 90'dan fazla gerçekleştiği, Polonya ve Türkiye'de ise oranın yüzde 40'tan az olduğu da ifade edildi.

En Çok Aranan Haberler